НОВИНИ

Кабул капитулира - талибаните влязоха без бой в афганистанската столица

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:50, 15.08.2021
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Талибаните влязоха в Кабул. Подобно на други градове преди това, на практика афганистанската столица е капитулирала без бой. Появиха се съобщения, че президентът Ашраф Гани е напуснал Афганистан. И талибаните, и правителството твърдят, че искат мирно предаване на властта.

Само за месец талибаните извършиха бързо настъпление, превземайки един по един ключови градове и цели провинции.

Тази седмица паднаха двата най-големи града - Кандахар и Херат. Буквално за дни талибаните завладяха две трети от Афганистан. Останалата част беше оспорвана между двете воюващи страни, макар и с превес на бунтовническите сили.

Към днешна дата картината е коренно различна. Талибаните твърдят, че контролират цялата страна.

Военната офанзива на талибаните бързо ги отведе до портите на Кабул. Преди да влязат там, бунтовниците превзеха и последния голям афганистански град - Джалалабад, чрез който си осигуриха контрола над пътищата към Пакистан.

Едно от първите неща, които талибанските бойци направиха в Кабул, беше да влязат в основния затвор и да освободят излежаващите присъди там.

Талибаните обявиха, че очакват мирно предаване на властта през следващите дни. Досегашният вътрешен министър обяви, че такова ще има, но на трета страна.

"Сигурността на града е гарантирана. Няма да бъде атакуван. Властта ще бъде предадена на преходно правителство. Не ставайте жертва на талибанската пропаганда. Кабул е в безопасност", каза Абдул Сатар Мирзаквал, министър на вътрешните работи.

Според министъра на отбраната делегация на правителството е заминала за Катар за среща с представители на талибаните, а силите за сигурност ще продължат да защитават Кабул, докато не бъде намерено мирно решение в Доха.

"Международни сили са готови да окажат подкрепа на афганистанските сили", каза генерал Бисмила Хан Мохамади, действащ министър на отбраната.

Лидерите на талибаните обещаха да няма насилие и да пуснат всеки, който иска да напусне Кабул. Но засега международното летище е единственият изход, а всички гранични пунктове са в техни ръце.

Въпреки уверенията, направени от двете воюващи страни, паниката взе връх. Много афганистанци започнаха да теглят спестяванията си от банките, а други се отправиха към летището. Неясна остава съдбата на хилядите, потърсили убежище в Кабул по време на талибанското настъпление.

"Страхувам се, че когато талибаните превземат страната ще бият жените, ще убиват момчетата и няма да дават да се ходи на училище. Това ще бъде огромен проблем", казва Шейла, вътрешна бежанка.

Иран казва, че подготвя лагери в три гранични с Афганистан провинции, за да предостави убежище на бежанци.

Западните страни продължават да изтеглят своите граждани и дипломати. Русия заяви, че няма заплаха за посолството ѝ в Кабул и няма да има евакуация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови изисквания за влизане в Испания от 16 август
Нови изисквания за влизане в Испания от 16 август
Над 720 са вече жертвите на труса в Хаити (СНИМКИ)
Над 720 са вече жертвите на труса в Хаити (СНИМКИ)