НОВИНИ

Как да реагираме при наводнение от скъсана язовирна стена след земетресение?

реагираме наводнение скъсана язовирна стена земетресение
bnt avatar logo
от БНТ
18:58, 14.06.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Български и гръцки аварийни и спасителни служби участваха в съвместно обучение край Сандански. Те демонстрираха реакция при наводнение от скъсана язовирна стена в следствие на земетресение.

Освен тактическите дейности при бедствени ситуации тази година в учението бяха включени и дигитални технологии, които значително намаляват времето за издирване и откриване на жертви в различни райони. Проект Валкирис се финансира от Европейската комисия и през следващите две години трябва да бъдат разиграни още няколко бедствени ситуации в други части на Европа.

Учението цели да синхронизира максимално работата на екипите от различните държави. Така, при реална бедствена ситуация като земетресение, наводнение, пожар или химическо заразяване, спасителните служби ще могат да реагират бързо и адекватно, което ще спаси човешки животи.

"В момента разиграваме сценария, в който имаме информация, че има жертви заради наводнението или скъсаната стена и колегите от пожарна безопасност наши и специалния екип в Гърция издирват тези жертви и им правят първичния триаж", заяви полк. проф. Николай Стоянов, заместник-директор на Института по отбрана.

В днешното учение, дронове с термокамери търсиха и локализираха пострадали по течението на река Струма.

"Единна централизирана система за мониторинг и наблюдение на цялата ситуация, т.нар. КОП. След това имаме специално приложение за следене на жертвите с технологии. Гривни – устройства, които се слагат на ръката и могат жертвите да бъдат следени къде се намират в момента. В коя болница са отишли. Записва се в тях информация, да бъде доста по-бързо сваляна и препредавана тази информация между колегите, лекарите", допълни полк. проф. Николай Стоянов.

"Европейската комисия търси подобни подобрения, защото такива големи бедствия се случват в реалния живот и взаимодействието не беше на добро ниво. Затова технологиите и работата на хората са начинът по който може да се помогне на хората", добави Хуан Роман Мартинез, координатор на проект Валкири.

"Процедурите за действие са разписани, но тези устройства могат да помогнат да си свършиш работата много по-лесно, да бъдеш по-организиран и спокоен", каза още Манолис Манджоридис, началник на група от Пожарната служба в Гърция.

За да бъде спасен човешки живот, най-важна обаче остава добрата подготовка на спасителите на терен. Екипите си пожелаха никога да не им се налага да прилагат наученото днес в реална ситуация.

Автор: Миглена Медарова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Константин Костадинов няма да участва в Драфта на НБА през тази година
Константин Костадинов няма да участва в Драфта на НБА през тази година
Областните управители остават на работа засега
Областните управители остават на работа засега