НОВИНИ

Как Ема Радукану се превърна в една от най-големите звезди в тениса?

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:58, 10.09.2021
Чете се за: 04:12 мин.
Голям шлем
Слушай новината

Ема Радукану вече е част от историята в тениса. Най-младата британска тенисистка, достигала до финала на US Open. Квалификантката, за която това е втори турнир от Големия шлем, прави истински фурор в Ню Йорк. И вече се превърна в любимка на феновете по цял свят.

18-годишната британка победи гъркинята Мария Сакари с 6-1, 6-4, за да си осигури място в последния мач на турнира.

Дебютът ѝ на Уимбълдън не беше много впечатляващ, след като се наложи да се оттегли от последния си мач в Топ 16 заради затруднено дишане. Доказателството, че това момиче гони много върхове, идва от факта, че само 5 дни след Уимбълдън чаровницата успява да получи най-високите възможни оценки по математика и икономика.

Дори известните личности като английския рок музикант Лиъм Галахър, я описват като страхотен талант, а бившият футболист Гари Линекер не скри, че се наслаждава на мачовете ѝ.

Джеймс Карлтън, мениджър на тенис центъра, в който тренира Радукану от 10 до 16-годишна възраст, разкри, че тя е изключително целеустремена и непоколебима.

„Тя работи много усърдно. Центърът е точно до училището ѝ, затова тя тренираше преди, след, а понякога и по време на занятията“, разкри Джеймс Карлтън.

Ема Радукану е редовна студентка. Графикът ѝ позволява да води занимания по 3-4 часа на корта, последвани от допълнително време във фитнеса.

„Често сме я виждали да пише домашните си между заниманията. Тя беше всеки ден тук, и можеше да се види, че влага всичко от себе си докато тренира. Тренировките и представянето ѝ в училище е впечатляващо“, разказва още Джеймс Карлтън.

Семейството на Ема Радукану се мести от Торонто в Лондон, когато е на 2 години. Самата тя е родена в Канада. На 5 години започва да се занимава с тенис. Но това е една от многото дейности след училище.

Майка ѝ Рене от Китай я води на балет, а с баща си, който е родом от Румъния, кара колело, преди да се съсредоточи върху тениса.

Още докато е при девойките тя прави впечатление на специалистите. През 2018 г. достига до четвъртфиналите на Ролан Гарос и US Open.

След като навърши 18 години през ноември 2020 г., дебютира при жените в Нотингам през юни. Тогава обаче губи още в първия кръг. Седмица по-късно се появява на друг турнир, на който достига до четвъртфиналите.

Това се оказва достатъчно, за да убеди представителите на All England Tennis Club да ѝ предоставят „уайлд кард“ за Уимбълдън.

А днес вече тя е финалист на US Open.

В събота, 11 септември, ще се изправи срещу 19-годишната канадка Лейла Фернандес. Това е първият финал в Шлема между тийнейджъри, след победата на 17-годишната Серена Уилямс над 18-годишната Мартина Хингис на US Open през 1999 г.

Това е първият финал в Големия шлем с непоставени състезателки от началото на Оупън ерата през 1968 г.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал в правната комисия - депутати си размениха остри реплики
Скандал в правната комисия - депутати си размениха остри реплики
Кола излетя от пътя след остър завой край Благоевград (СНИМКИ)
Кола излетя от пътя след остър завой край Благоевград (СНИМКИ)