Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Какъв летен сезон прогнозират по Северното Черноморие?

bnt avatar logo
от БНТ
09:55, 06.06.2022
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

Добър летен туристически сезон очакват експертите в бранша, въпреки Ковид пандемията от последните две години и сегашния военен конфликт между Русия и Украйна. Цените на пакетите ол инклузив имат леко повишение, но пък ще може да се разчита на атрактивни предложения през целия летен сезон. Все пак трудности пред хотелиерите и туроператорите има.

Успешен сезон от нивата на 2019 година. Такива са очакванията на бранша в първите дни на лятото. Много от хотелите по Северното Черноморие вече работят и посрещат туристи, а най-висококатегорийните на първа линия вече имат периоди през юли и август, когато ще са пълни на 100 процента. Заради военния конфликт тази година хотелиерите по морето ще компенсират загубите от руския пазар с туристи от Западна Европа.

"Засега са основно от Германия - младежи и мъжки компании от различни клубове по интереси. Тръгнаха също така полските туристи. Вече имаме и първите френски туристи, които пътуват с новооткритата линия Варна - Лил и която ще функционира до началото на октомври. Английските туристи се върнаха, особено по Южното Черноморие", заяви проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

В момента цената на една нощувка в 4-звезден хотел ол инклузив в курорта "Златни пясъци" е на цена от 50 евро на човек. Увеличението в сравнение с миналата година е по-малко от 10 процента.

"Има завишение на цените на рецепция за индивидуални туристи. Там завишенията са по-драстични, достигат до 15 процента и това неминуемо ще се отрази върху пакетите. Но пък от друга страна, ако има незаети места, започват намаления "в последната минута", така че тези намаления ще компенсират някои завишения и ще има периоди, когато и българският вътрешен пазар ще може да се възползва от много изгодни оферти", допълни проф. Стоян Маринов.

В този хотел край Варна отчитат спад на резервациите. Заетостта тук е между 40 и 60 процента при база от 500 легла. Ковид пандемията от последните две години е променила и навиците на туристите. Те все по-малко се възползват от ранните записвания заради несигурността.

"Сега сме свидетели на "last minute" записвания, тоест в последната минута и без туроператори, директно на електронните платформи. Ние сега можем да кажем за след една седмица какво ще е положението. За две или три седмици напред можем само да гадаем. Записванията са много малко напред и в последния момент хората се записват по ред причини, една от които е и войната", добави Атанас Карагеоргиев, хотелиер.

Заради високите цени в енергийния сектор повечето хотелиери твърдят, че ще работят на загуба.

"В пъти е вдигната цената на енергийните носители, а при нас тя е 60 процента от себестойността на туристическия продукт. Няма как да се компенсира. Ние не можем със 160 процента да вдигнем цената или една цена, ако е била 60 лева на вечер, ние трябва да я направим 95-100. И не разчитам нито на правителство, нито на който и да е било, защото съм наясно, че ще си носим кръста", заяви Атанас Карагеоргиев.

Първите туристи по Северното Черноморие вече са тук и твърдят, че пред тях не е имало опция да отменят почивката си заради военния конфликт.

Тези хотели, които бяха настанили украински бежанци, наеха своя персонал още през март. Така те осигуриха по-дълга заетост на своите служители и вече посрещат туристи. В останалите хотели глад за кадри има, но има и решение.

"Имаме много качествени и добре подготвени работници от съседна Турция. Това са мениджъри, които са работили по турски хотели, те си идват с целите екипи. Идват с готвачи, с ОТЗ-та, отговорници "Търговски зали" и сервитьори, което означава, че тук им се предлага добро заплащане и условията за тях са подходящи", каза още проф. Стоян Маринов.

Тъй като традиционният пазар за сезонни работници от Украйна и Беларус е затворен сега се търси ниско квалифициран персонал от по-далечни държави като Киргизстан.

Репортер: Нивелина Няголова

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с отборната купа на Европейското по вдигане на тежести в Тирана
България с отборната купа на Европейското по вдигане на тежести в Тирана
Великобритания изпраща ракетна система с голям обсег на Украйна
Великобритания изпраща ракетна система с голям обсег на Украйна