НОВИНИ

Какво всъщност се крие зад мъжкия олимпийски отбор по хокей на лед на Китай?

Борил Гочев
от Борил Гочев
18:09, 05.02.2022
Чете се за: 07:22 мин.
Спорт
всъщност крие мъжкия национален отбор хокей лед китай представя страната зимните олимпийски игри
Слушай новината

Олимпийският хокеен турнир при мъжете на Игрите в Пекин официално ще стартира на 9 февруари, а несъмнено сред най-любопитните отбори в надпреварата ще бъде този на домакините от Китай.

Когато през 2015 г. Международният олимпийски комитет определя Пекин да приеме Зимните олимпийски игри, това автоматично означава, че на китайците ще им бъде гарантирана поне една квота във всички спортове, включително и за мъжкия, и за женския турнир по хокей.

За мъжкия национален хокеен отбор на Китай това гарантира дебютно участие на Олимпийски игри, но тук се появява и огромният проблем - домакините не разполагат със състав, който да бъде конкурентен на големите сили в този спорт.

Организаторите вземат решение, че за времето до Игрите в Пекин конкурентоспособен отбор не може да бъде сглобен и затова насочват усилията си към привличането на играчи от чужбина, като се стремят въпросните състезатели да бъдат с китайски произход. В крайна сметка окончателният състав на мъжкия национален отбор по хокей на Китай за Олимпиадата е обявен на 27 януари 2022 година и той изглежда по следния начин: 11 канадци, 9 китайци, 3 американци и 1 руснак.

Всичките 24 хокеисти защитават цветовете на местния Кунлун Ред Старс, който се подвизава в Континенталната хокейна лига. Само преди няколко месеца обаче "червените звезди" губят с меко казано унизителното 0:15 в среща от КХЛ, което поставя под сериозен въпрос участието им на Олимпиадата. Президентът на международната хокейна федерация Люк Тардиф дори намеква в свое интервю, че е напълно възможно да не видим китайски отбор в мъжкия хокеен турнир в Пекин. Все пак през миналия декември всички въпросителни отпадат, когато федерацията потвърждава, че китайците ще вземат участие в турнира.

Домакините едва ли хранят някакви амбиции за медал, като се има в предвид, че жребият ги прати в една група с деветкратния златен олимпийски медалист Канада, двукратният шампион САЩ и сребърният медалист от Игрите в Пьончанг 2018 Германия.

Кои обаче са "китайските" играчи, които ще защитават цветовете на страната-домакин в хокейния турнир в Пекин?

Както вече стана ясно преобладаващото влияние в този отбор е канадското с цели 11 хокеисти родени е северноамериканската страна. Зак Юуен, Джейсън Фрам, Енлай Жан, братята Спенсър и Паркър Фу и Люк Локхарт, макар и родени на територията на Канада имат китайски корени и именно това им отваря вратите към проекта "Кунлун Ред Старс", чиято цел е да подготви отбор за Зимните олимпийски игри.

Джереми Смит и Райън Спрол пък са част от канадското звено в отбора, което няма никакви роднински връзки с Китай. Смит и Спрол обаче могат да се похвалят с мачове в НХЛ, което ги прави сред кандидатите за титулярно място по време на турнира в Пекин.

Към останалите "чужденци" в отбора пък може да причислим руснакът Денис Осипов, който е със сериозен опит в КХЛ и американецът Джейк Челиос, син на легендарния Крис Челиос, който през 2020 година бе приет в хокейната "Зала на славата". Джей ще дебютира на Олимпийски игри 20 години след именития си баща, който като капитан на САЩ изведе тима до сребърните медали в Солт Лейк Сити през 2002 година.

Безспорно най-голямата звезда в отбора на Китай обаче е 36-годишният Брендън Йип. Роденият във Ванкувър хокеист има зад гърба си пет сезона в НХЛ с отборите на Колорадо Аваланч, Нашвил Предатърс и Финикс Койотс. През 2017 година той решава да се завърне към корените си и подписва с Кунлун Ред Старс, а това моментално го превръща в посланик на играта в Китай. През лятото на миналата година той отново облече екипа на "червените звезди" с ясната идея да изведе отбора с капитанската лента на Игрите в Пекин.

Накрая стигаме и до "домакинското" присъствие в отбора на Китай, което също не е за подценяване. Роденият в Пекин Руди Йънг е скритото оръжие на тима в нападение, след като преди три години се превърна в първия играч, роден в Китай, който отбелязва гол в КХЛ. Питър Жонг също е сред имената, които привличат внимание към себе си, тъй като на колежанско ниво той е играл за университета на Аризона.

Не на последно място трябва да споменем и архитектите на този отбор - Ивано Дзаната и Алексей Ковальов. 62-годишният италианец влиза в ролята на старши треньор на тима и вече добре познава атмосферата на Олимпийските игри, тъй като през 1992 година е част от състава на "Скуадра Адзура", който участва на хокейния турнир в Албервил. Неговият помощник Ковальов пък през същата тази 1992 година печели олимпийското злато във френския град със Сборния отбор на бившите съветски републики, а две години по-късно вдига и Купа "Стенли" с екипа на Ню Йорк Рейнджърс.

Със сигурност всички тези елементи превръщат домакините в един от най-интересните отбори в мъжкия хокеен олимпийски турнир в Пекин, а дали проектът Кунлун Ред Старс е довел до нужния успех, предстои да разберем.

Китайците започват своето участие в надпреварата с мач срещу САЩ на 10 февруари. На 12 февруари пък домакините се изправят срещу действащия олимпийски шампион Канада, а ден по-късно ги очаква двубой и срещу Германия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плевнелиев: Ако някой ще вкара нестабилност в НАТО - ето ви една България
Плевнелиев: Ако някой ще вкара нестабилност в НАТО - ето ви една България
Над 2000 деца са изоставени от родителите си всяка година у нас
Над 2000 деца са изоставени от родителите си всяка година у нас