НОВИНИ

Камен Михайлов няма да се кандидатира за председател на АФБ

камен михайлов кандидатира председател афб
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:56, 02.11.2022
Чете се за: 03:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Камен Михайлов, който в началото на годината подаде оставка като президент на Автомобилната федерация на България (АФБ), обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат на предстоящото на 26 ноември извънредно Общо изборно събрание. Генералният секретар Калоян Станчев обаче информира, че вероятно ще се кандидатира.

На пресконференцията за връщането на лиценза на централата заедно с тях участваха изявени пилоти от българския автомобилен спорт.

Камен Михайлов показа пред репортерите решенията на Административния и Върховния административен съд за спиране изпълнението на заповедите за отнемане на лиценза на АФБ.

През миналия месец Министерството на младежта и спорта пък отмени предишната заповед за издаване на лиценз на Българска федерация по автомобилен спорт (БФАС).

Михайлов коментира, че вероятно след изпращането на информацията за връщането на лиценза на АФБ, в България няма да пристигнат очакваните двама представители на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА), както бе планирано.

„От ФИА вече потвърдиха, че Съюзът на българските автомобилисти (СБА) е единственият техен легитимен представител в България. Те не се бъркат във вътрешни конфликти“, заяви Михайлов и добави, че благодарение на министър Весела Лечева и подкрепата на СБА, лицензът им е върнат.

„Сезонът е провален, но все пак до края на годината ще има опит да се организират няколко състезания“, добави президентът в оставка на АФБ.

Генералният секретар на АФБ Калоян Станчев увери, че Автомобилната федерация на България е готова да разговаря с представители на Българската федерация по автомобилен спорт, за да се стигне до евентуално обединение между двете организации.

„На предишна среща те не приеха протегнатата ръка, но въпреки всичко и в момента сме готови да седнем на една маса, защото нашият спорт губи от конфликта. Отворени сме за дебати“, коментира Станчев и уточни, че до 20 ноември е срокът за подаване на документи от желаещите да организират състезания през новия сезон, за да се изготви календара за 2023 г.

До края на 2022 година се планират няколко прояви – пистово състезание на 19-20 ноември, рали Твърдица-Елена, както и едно офроуд състезание на 3-4 декември.

За тях няма да има такса участие, а разходите по лицензирането ще се поемат от АФБ, за да бъдат облекчени пилотите и отборите.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изписаха от болница Петър Занев, вратарят Янко Георгиев е със скъсана коленна връзка
Изписаха от болница Петър Занев, вратарят Янко Георгиев е със скъсана коленна връзка
Защо не може да има референдум за еврото?
Защо не може да има референдум за еврото?