НОВИНИ

Канада въвежда допълнителни ограничения за влизащите в страната

канада въвежда допълнителни ограничения влизащите страната
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 01.01.2021
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Канада въвежда допълнителни ограничения за влизащите на територията на страната. Считано от 7 януари 2021 г. пътуващите със самолет, навършили 5-годишна възраст, ще трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест за COVID-19 пред авиокомпанията, с която се придвижват преди да се качат на самолета. Изследването трябва да бъде направено 72 часа преди полета.

Промените бяха обявени на правителствения сайт на Канада. От там призовават гражданите да не пътуват в случай, че са болни. Тези, които имат симптоми на COVID-19, няма да бъдат допускани в страната. Изключения ще се правят само за канадски граждани, постоянни жители на страната, защитени граждани или такива със статут по индийския закон.

Освен нововъведените изисквания в сила остава и задължителната 14-дневна карантина, която започва да тече в деня на пристигане. При пристигане представители на здравните власти ще преценят дали пътниците бъдат поставени под карантина или изолация, спрямо тяхното здравословно състояние.

Ако нямат симптоми на COVID-19, пътуващите ще бъдат поставени под карантина, тъй като все още съществува риск да развият симптоми и да заразят други хора, пише в сайта на правителството на Канада.

Ако гражданин развие симптоми в този период или се окаже позитивен за COVID-19 в рамките на 14-дневния си карантинен период, ще се наложи той да се изолира за допълнителни 14 дни от датата, в която са се появили първите симптоми или тестът му за коронавирус се е оказал положителен.

Всички пътници, които влизат на територията на Канада независимо да ли са поставени под карантина или изолация трябва да си уредят сами място, където да отседнат за тяхна сметка.

Нарушаването на инструкциите, предоставени на влизане в Канада, или предоставянето на невярна информация може да доведе до затвор за 6 месеца или глоба на стойност 750 000 долара.

Ако не се спазва наложената карантина или изолация и това доведе до смърт или сериозно влошаване на здравословното състояние на друг човек, може да бъде наложена глоба до 1 млн. долара или до 3 години затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте как светът посрещна 2021
Вижте как светът посрещна 2021
Бойко Борисов: Азерски газ вече тече към България (Обобщение)
Бойко Борисов: Азерски газ вече тече към България (Обобщение)