НОВИНИ

Карлос Алкарас и Новак Джокович излизат в спор за титлата на Уимбълдън

Карлос Алкарас
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:26, 16.07.2023
Чете се за: 04:00 мин.
Голям шлем
Слушай новината

Карлос Алкарас и Новак Джокович ще се изправят един срещу друг на финала на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Сблъсъкът между първия и втория в световната ранглиста е в неделя, 16 юли, от 16:00 часа.

Зрителите по трибуните на Централния корт ще се насладят на дългоочакван сблъсък за трофей от Големия шлем между двамата най-добри тенисисти в момента.

Алкарас излиза в първия си финал на Уимбълдън и общо втори от Големия шлем след този на Ю Ес Оупън миналата година, когато грабна титлата след успех над Каспер Рууд. 20-годишният испанец триумфира на турнира в Куинс, а сега ще играе и за трофея на "Ол Ингланд Клъб".

Алкарас започна с чисти победи над двама французи - Жереми Шарди и Александър Мюлер, преди да даде по един сет на Николас Джари и финалиста от 2021 Матео Беретини. В 1/4-финалите и 1/2-финалите испанският суперталант показа страхотна игра и надви последователно Холгер Руне, който елиминира първата ракета на България Григор Димитров на 1/8-финалите, и Даниил Медведев - успехът му срещу руснака бе наистина впечатляващ, тъй като Алкарас даде само девет гейма на третия в света.

От своя страна Джокович е устремен към 24-а титла от Шлема и осма в Лондон, с която да изравни Роджър Федерер по брой трофеи от надпреварата. Сърбинът е шампион в турнира от последните четири издания, като се намира в серия от 34 поредни победи - за последно той загуби мач на Уимбълдън през 2017 г. от чеха Томаш Бердих.

Джокера стигна до спора за трофея тази година след чисти победи над Педро Качин, Джордан Томпсън и трикратния шампион от Големия шлем Стан Вавринка. На 1/8-финалите той повали снажния поляк Хеберт Хуркач в тежък четирисетов сблъсък, продължил два дни. Последва успех над руснака Андрей Рубльов, също в четири части, преди да бъде сломен и осмият поставен Яник Синер от Италия. Победата над Синер прати Ноле на 35-ия му финал в турнирите от Шлема - абсолютен рекорд, изпреварвайки легендата при дамите Крис Евърт. При успех над Алкарас, Джокович ще изравни и рекорда на Маргарет Корт от 24 титли от най-висока категория.

Алкарас и Джокович имат два мача помежду си до момента, като балансът е 1:1 победи. Испанецът триумфира на родна земя на Мастърса в Мадрид миналата година, но Джокера се реваншира с четирисетов успех на 1/2-финалите на Ролан Гарос, когато младият му противник изпитваше крампи в последните два сета. Победителят от Уимбълдън ще си тръгне с чек за 2 350 000 пауна, а загубилият с 1 175 000.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалшиви призовки, търговия с ресурси и лекарства - как да разпознаем онлайн измамите?
Фалшиви призовки, търговия с ресурси и лекарства - как да разпознаем онлайн измамите?
Визита на ЦСКА в Пазарджик и дерби на Пловдив в програмата на Първа лига
Визита на ЦСКА в Пазарджик и дерби на Пловдив в програмата на Първа лига