НОВИНИ

"Кмете, запиши си!": Кои са основните проблеми на Хасково?

Населението в региона е намаляло и данните от последното преброяване показват, че жителите на областта са малко над 200 хиляди

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:28, 22.10.2023
Чете се за: 07:17 мин.
Регионални
Слушай новината

Днес в рубриката ни "Кмете, запиши си!" разказваме за Хасково.Населението в региона е намаляло и данните от последното преброяване показват, че жителите на областта са малко над 200 хиляди. Безработицата е с 2% по-висока от средната за страната, заплатите - с близо 700 лева по-ниски.

Жителите в областта работят в разнообразни сфери: земеделие и животновъдство, химическа промишленост и енергетика, туризъм и хазартни зали.

Проблемите в област Хасково са основно за хората в по-малките населени места. Магистрала "Марица" съживява икономиката в областния център и в Димитровград, но отдалечава пътникопотока от малките населени места, където има все по-малко работа. А лошите пътища, липсата на лекари и аптеки се оказват сериозен проблем за хората там.

Хасковска област е една от най-бедните в страната, въпреки че е разположена на кръстопът и на нейна територия се намира най-натовареният сухоземен граничен пункт в Европа - "Капитан Андреево - Капъкуле". Изграждането на магистрала "Марица" засега се отразява икономически благоприятно само на областния град Хасково и съседния Димитровград.

Само в тези две населени места безработицата спада, а доходите макар и с малко все пак бележат ръст. Повечето от другите населени места, обаче страдат от загуба на поминък и работни места. Маждарово е най-малката община в областта с население едва 1515 жители, а в града Маджарово за 30 години населението е намаляло 4 пъти и днес там живеят едва 475 души.

"Няма работа за младите хора. Имаме млади хора, там един ПИМ има, където работят, това са. Иначе сме повечето пенсионери", каза Иванка Колева.

Единственият поминък в Маджарово е останал животновъдството. Хората признават, че в града се живее спокойно, но и трудно. Лекар идва там само сряда. Няма и аптека.

"Ако се разболяваш, отиваш в сряда. В сряда ще си болен, иначе не. Ако не, Хасково. Докато те закарат до Хасково може и да те няма", посочи Донка Колева.

Общината е успяла да осигури двама фелдшери. Имат и линейка, но пътят до Хасково е поне час и половина. В областния град е и най-близката аптека, а автобусът до там тръгва сутрин в 7:30 и се връща в 16:30.

"Тук имаме магазин. Идват всеки ден хлебари. В смисъл, кола с хляб. И ние вадим рецептата и даваме на човек с хляба, ходи си той в града, взема ни лекарствата и ги дава на другия ден", разказа Василка Пасева.

Община Свиленград се намира на границите ни с Турция и Гърция. Една от най-стабилните във финансово отношение общини в страната и с най-висок брутен вътрешен продукт на глава от населението в Хасковска област. Много от селата обаче са почти откъснати от света. Пътят от Свиленград до Маточина се оказва истинско изпитание за живеещите край граничната бразда с Турция.

Пътят е републикански и местните казват, че повече от 10 години от АПИ не са правили ремонти, въпреки че той се движи успоредно на метри от границата и дори колите на "Гранична полиция" често се чупят. В село Щит са останали да живеят едва около 100-тина човека.

"Линейките не идват. И хляба три пъти в седмицата - понеделник, сряда и петък, понеже пътят е идеален", каза Димитрина Папучарова.

В съседното село Пашово, в последната къща, буквално на метри от граничната бразда е останало да живее възрастното семейство на Черньо Дулев. За да се придвижва по разбития път и да стигне до лозето си, което храни семейството, възрастният мъж се принудил да си купи стара руска джипка и трактор.

"Това е най-голямата ми мъка и бяс ме хваща. Как може това нещо", каза мъжът и добавя, че в селото няма лекар, а само един възрастен фелдшер.

Наскоро негов близък, бивш началник на полицейското управление се разболял, линейката успяла да дойде след три часа.

"Отишли в болницата, няма лекар, който да го прегледа. Ако можеше да му дадат кислород, това - онова, можеше да оцелее човека, но така си отиде като куче", посочи Дулев.

Лекарите в общинската болница в Свиленград не достигат. Местната власт се опитва да реши проблема, като отпуска по 2000 лева стипендия на студенти по медицина с условието, като придобият специалност поне 3 години да работят в местните лечебни заведения.

Най-бурно в Свиленград се развива хазартният туризъм, въпреки че в общината има възможност да привлича богати туристи с културно-историческите си забележителности. Една от най-добре запазените крепости е край граничното село Маточина.

Край крепостта Букелон през пролетта на 1205 година, българските войски, водени от цар Калоян и подпомагани от Куманската конница са победили армията на Латинската империя. Тогава като пленник е задържан самият император Балдуин I-ви. Преди да бъде отведен в българската столица Търново се предполага, че той е пренощувал една нощ като пленник в тази крепост. Тази крепост е част от българското културно-историческо наследство. Тя е дори една перла от това наследство. За да бъде привлекателен туристически център, обаче е необходимо до ней да има нормален достъп. Пътища, за които местните власти тук се борят от десетилетия, уви все неуспешно.

Заради лошия републикански път до тук, туристите идват все по-рядко. А тези, които успеят да стигнат, разглеждат с интерес както крепостта, така и местния музей, в който са събрани парченцата история от величието на българската държава през вековете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Непоказвани картини на Златю Бояджиев бяха експонирани в Пловдив
Непоказвани картини на Златю Бояджиев бяха експонирани в Пловдив
Спасителен център с над 200 костенурки е застрашен от затваряне
Спасителен център с над 200 костенурки е застрашен от затваряне