НОВИНИ

Кьовеши иска България да номинира кандидати за липсващите европейски делегирани прокурори

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:22, 23.02.2023
Чете се за: 02:02 мин.
По света
посланията кьовеши месим българската прокуратура
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е поискала от служебния министър на правосъдието Крум Зарков България да номинира квалифицирани кандидати за запълване на липсващите позиции за европейски делегирани прокурори у нас, съобщиха от институцията в Люксембург. Двамата са провели видеоконферентен разговор.

Първоначално България имаше право на 10 делегирани прокурори, но заради многото дела, които Европейската прокуратура води в България, броят им беше увеличен на 15, но позициите все още не са запълнени.

Кьовеши и Зарков са обсъдили общите условия на работа на европейските делегирани прокурори в България, включително необходимите допълнителни човешки ресурси. Отговорността за доброто функциониране на офиса на Европейската прокуратура у нас е на националните съдебни органи, припомнят от институцията. Кьовеши е настояла пред Зарков българските власти да направят ключови подобрения в това отношение: създаване на независима административна структура за офиса на Европейската прокуратура в София, спешното назначаване на специални и специализирани полицейски следователи към Европейската прокуратура, както и номинирането на липсващите подготвени кандидати за длъжността европейски делегиран прокурор.

Кьовеши е информирала служебния министър на правосъдието и за писмото си до главния прокурор г-н Иван Гешев, с което го моли да даде възможност и да улесни проучвателна мисия в София от Отдела за вътрешен одит на Европейската прокуратура.

България е на второ място след Италия сред страните, в които Европейската прокуратура води най-много разследвания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адрияно Дженев се класира на полуфинал в Асунсион
Адрияно Дженев се класира на полуфинал в Асунсион
Военната помощ на България за Украйна: В "Още от деня" коментират Даниел Митов, Даниел Лорер и Борислав Гуцанов
Военната помощ на България за Украйна: В "Още от деня" коментират Даниел Митов, Даниел Лорер и Борислав Гуцанов