НОВИНИ

Лампедуза на протест срещу бежанците от Африка

лампедуза протест бежанците африка
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:55, 30.08.2020
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Жителите на италианския остров Лампедуза излязоха на протест срещу прииждането на бежанци от Африка. Над 400 местни жители се събраха на търговското пристанище по обед днес, за да изразят недоволството си от продължаващия приток на мигранти, които бяха спасени от кораби и лодки в Средиземноморието. Властите докараха и настаниха бежанците на острова.

Рано тази сутрин лодки на италианската брегова охрана спасиха около 450 бежанци, които бяха в беда в морето на около четири морски мили от Лампедуза. Спасените хора бяха откарани в търговското пристанище на острова.

Властите отбелязват, че местният бежански център първоначално е проектиран да приеме 95 души, но в момента е домакин на около 1500 бежанци.

"Лампедуза вече не може да бъде в такава ситуация. Или правителството предприема незабавни действия, или целият остров ще стачкува. Вече не мога да контролирам настоящата извънредна ситуация. Самата администрация ще обяви стачка и ние ще затворим всичко", закани се кметът на Лампедуза Тото Мартело.

Според последните данни на италианското вътрешно министерство от 1 януари до 28 август тази година в страната по море са пристигнали общо 17 985 нелегални бежанци. През същия период на 2019 г. тази цифра възлиза на 4900 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Верижна катастрофа на АМ "Тракия" предизвика километрично задръстване
Верижна катастрофа на АМ "Тракия" предизвика километрично задръстване
Пожар горя на метри от жилищни блокове в Пловдив
Пожар горя на метри от жилищни блокове в Пловдив