Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Лаура Кьовеши с лекция по повод една година от създаването на Европрокуратурата

от БНТ
10:12, 24.05.2022
Чете се за: 01:22 мин.
По света
кьовеши
Слушай новината

Прокурорът при Върховна касационна прокуратура Димитър Хаджийски участва в конференция по повод първата годишнина от създаването на Европейската прокуратура.

Главен лектор на събитието, което се проведе в гр. Трир, Федерална република Германия, беше европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, която заяви, че повишаването на нивото на разкриване на измамите с европейски средства е фундаментално за защитата на финансовите интереси на Европейския съюз.

Сред ключовите теми в програмата на Международната конференция, озаглавена „Една година Европейска прокуратура: с поглед напред“, са предизвикателствата пред Европейската прокуратура, произтичащи от нейните компетенции, действията по трансгранични разследвания, сътрудничеството с институции и с неучастващите държави членки на ЕС.

Обсъдени бяха и механизмите за прекратяване на разследвания, наказателното преследване пред националните съдилища, както и правилата за трансфер на наказателните производствата.

Европейската прокуратура започна дейността си на 1 юни 2021 г. България е сред 22-те държави участнички в независимия орган на Европейския съюз, който отговаря за разследването, наказателното преследване и предаването на съд за престъпления против финансовите интереси на общността.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Цяла нощ е продължило гасенето на пожара край Пазарджик
Цяла нощ е продължило гасенето на пожара край Пазарджик
Наско Сираков и Станимир Стоилов са уверени в ясното бъдеще на Левски
Наско Сираков и Станимир Стоилов са уверени в ясното бъдеще на Левски