НОВИНИ

Левски победи Хебър след петгеймова битка в столицата

ВК Левски
Снимка: Start-photo.bg
bnt avatar logo
от БНТ
22:24, 05.02.2023
Чете се за: 03:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Левски победи Хебър с с 3:2 (25:19, 23:25, 25:16, 28:30, 15:13) в мач от 13-и кръг на първенството, изигран в зала "Левски София", съобщиха от Националната волейболна лига. Така, “сините” стават единственият отбор този сезон досега, който е нанесъл две загуби на действащите шампиони (след 3-0 през първия полусезон).

Хебър поведе в началото на първия гейм след серия от грешки от страна на "сините" (9-5). Въпреки успешна игра на Венислав Антов в атака и от сервис, домакините не успяха да намалят много точковата разлика. Пазарджиклии продължиха с по-чистата игра, а от своя страна Левски не успя да изчисти всичките си грешки и това им коства гейма при 19-25.

Грешките в синьо продължиха и в първите минути на втория гейм, давайки преднина на Хебър за 7-3. Въпреки че гостите също загубиха концентрация за момент, те все пак успяха да задържат лидерската си позиция до 16-11. Серия от проблеми на сервис и в атака от страна на Хебър направиха така, че играта да се завърже за 15-16. Последва гонене в резултата, а за радост на своите привърженици в залата, волейболистите на Николай Желязков изравниха геймовете 1-1 след 25-23.

Третият гейм потръгна точка за точка до 9-9, като пазарджиклии взеха превес с 13-10 след грешки на Левски. Именно това изигра лоша шега на домакините и в останалите минути от гейма, като те не успяха да се отърсят от липсата на концентрация в ключови моменти, а Хебър взе своето за 25-16 и 2-1 гейма.

В истински трилър се превърна четвъртият гейм - Левски влезе силно при 7-4 и задържа лидерската си позиция през по-голямата част от сета. Джулио Саби обаче открадна шоуто в края на гейма, ковейки точка след точка. В игра на нерви, домакините успяха да спасят два мачбола и да вкарат двубоя в тайбрек при 30-28.

Левски обаче показа по-голяма мотивация и се поздрави с крайния успех при 15-13.

За изключителното качество на играта в днешния двубой говорят и цифрите от мача: Хебър завърши с 69 успешни атаки (на 56 за Левски), а състезателите на Николай Желязков пък бяха малко по добри на сервис (5 на 4 аса) и на блокада (13 на 12).

36 точки, отбелязани от топ реализатора Джулио Саби, се оказаха недостатъчни за по-добър развой на събитията за пазарджиклии. За Левски, най-резултатен стана Венислав Антов, който завърши с 24.

Наградата за Играч на мача пък беше дадена на либерото на Сините - Владислав Иванов.

Както Левски, така и Хебър имат по 10 победи в мъжкия ни елит, като заемат съответно трета и втора позиция във временното класиране. На върха пък са ЦСКА София с 11 победи.

В следващия кръг, Хебър домакинства на Дея Волей, чийто отбор срещна във финала за Money + Купа България 2023 (спечелен с 3-2). Левски пък ще има по-лесен двубой, гостувайки на последния в класирането - Славия София.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Независимият кандидат Никос Христодулидис печели първия тур на президентските избори в Кипър
Независимият кандидат Никос Христодулидис печели първия тур на президентските избори в Кипър
Авария е оставила част от столичния квартал "Красна поляна" без ток
Авария е оставила част от столичния квартал "Красна поляна" без ток