НОВИНИ

Лидерите на Г-20 обещаха да не допуснат икономическа катастрофа в Афганистан

лидерите обещаха допуснат икономическа катастрофа афганистан
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:45, 12.10.2021
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Лидерите на Г-20 обещаха да предотвратят икономическата катастрофа в Афганистан на днешната си онлайн среща, предаде Би Би Си.

Тази година домакин на срещата е Италия, в лицето на премиера Марио Драги. Виртуалната среща на върха се състоя в момент, когато ООН призова световните лидери да вложат милиарди долари в афганистанската икономика.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не трябва да се допуска страната да "изпада в хаос".

Американският президент Джо Байдън подчерта, че помощта трябва да се предоставя чрез независими международни организации, а не да се дава директно на управляващите талибани. Досега обещаната помощ обаче беше инвестирана в храни и лекарства.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща да даде 1 млрд. евро на Афганистан и на съседни страни, приемащи бежанци.

Ангела Меркел, която скоро ще се оттегли като канцлер, след като бъде сформирано ново правителство, потвърди обещанието на Германия за помощ на Кабул в размер на 600 милиона евро.

Тя подчерта, че никой няма да спечели, ако цялата парична система в Афганистан се срине или световната финансова система се срине.

"Тогава хуманитарна помощ вече не може да бъде предоставяна. Разбира се, никога не е лесно да се постави чертата, така да се каже, но да наблюдаваме как 40 милиона души изпадат в хаос, защото нямат електричество или функционираща финансова система - това не може и не трябва да бъде целта на международната общност", заяви Меркел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Англия и Унгария не се победиха в нов мач с расистки скандал
Англия и Унгария не се победиха в нов мач с расистки скандал
Освободиха лос от автомобилна гума, висяща на врата му повече от две години
Освободиха лос от автомобилна гума, висяща на врата му повече от две години