НОВИНИ

Магнус Карлсен спечели за седми път световната титла по блиц, Иван Чепаринов е 92-и

Дубъл за норвежеца, след като в четвъртък си осигури и титлата в ускорения шахмат

Магнус Карлсен
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:57, 30.12.2023
Чете се за: 02:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Норвежецът Магнус Карлсен спечели за седми път световната титла по блиц при мъжете. На турнира в Самарканд в Узбекистан водачът в световната ранглиста събра 16 точки от възможни 21 и за втори пореден път и пети в последните шест световни първенства стигна до златото.

Освен това 33-годишният Карлсен направи и дубъл, след като в четвъртък си осигури и титлата в ускорения шахмат.

В двата турнира норвежецът допусна общо само една загуба. Тя дойде в първия кръг от днешния ден, който се оказа 13-и по програма. В него Карлсен загуби с черните фигури от световния шампион за 2021 година Максим Вашие-Лаграв от Франция.

Поражението обаче сякаш настърви Карлсен и в следващите шест кръга той постигна шест последователни победи, преди да завърши турнира с две последователни ремита.

На второ място с 15,5 точки остана руснакът Даниил Дубов. Дубов може много да съжалява, че не спечели златото, тъй като реално изигра само 20 партии. Партията му със сънародника му Ян Непомнящи от 11-ия кръг бе анулирана и двамата получиха по нула точки, след като преди началото на срещата се разбраха да направят реми. Двамата изпълниха по 12 хода само с конете си, а след тях позицията на дъската бе абсолютно идентична с тази, с която започват шахматните дуели.

Това бе сметнато от главния съдия Иван Сурови от Словакия за неуважение към шахматната игра, заради което Дубов и Непомнящи получиха анулация на партията си.

Трети с 15 точки завърши друг руски представител - Владислав Артемиев, а Вашие-Лаграв остана четвърти с 14,5 точки. Непомнящи е пети с 14 точки.

Единственият български представител при мъжете Иван Чепаринов завърши на 92-ро място с 11 точки. В днешния ден той постигна само четири, след като загуби първите си три от общо десет партии.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоктън и Мартин Ангелов ще играят на финала на турнира Дабълтрий Холидей
Стоктън и Мартин Ангелов ще играят на финала на турнира Дабълтрий Холидей
Антоанета Стефанова завърши на десето място на световното първенство по блиц
Антоанета Стефанова завърши на десето място на световното първенство по блиц