НОВИНИ

Македонският външен министър: Без съгласието на България не може да има преговори с ЕС

дълбоката държава република северна македония анализ насер селмани тайните управлението
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:59, 15.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Политиката по разширяването на Европейския съюз се определя при пълен консенсус. Ако няма съгласие на всички 27 страни членки тогава не може да започне самият процес.

Докато България не даде съгласие на предприсъединителната рамка и провеждането на първата междуправителствена конференция, това означава, че няма консенсус и самият процес не може да започне. Това каза македонският министър на външните работи Буяр Османи.

"Предполагам, че в този контекст е поставен и въпросът с България, а не като условие на ЕС, тъй като 26 държави членки подкрепиха текста на преговорната рамка през последните месеци и началото на преговорите през декември, а единствено против беше Република България", каза Османи.

По думите му засега няма нищо ново по отношение на разговорите с България.

"Нашият фокус в момента е работата по договора с България, за който имаме някои различия, но политиката в София е фокусирана върху техните вътрешни проблеми и изборите, които ще се проведат скоро", заяви външният министър.

Този период според него трябва да се използва за това Комисията по исторически и образователни въпроси да приеме годишния доклад за работата си и този документ, заедно с плана за действие, който е почти съгласуван, са предпоставки за провеждането на заседание.

"В момента, в който имаме годишния доклад на Комисията, плана за действие и фокуса на българската политика върху тези въпроси, мисля, че можем да определим дата за Комисията. Това няма да реши нещата, по които имаме различия, но все пак ще създаде по-високо ниво на доверие, за да продължим с общите теми", допълни Османи.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели заяви преди три дни на форум в Тирана, че страната е предприела стабилна стъпка в изпълнението на реформите на ЕС, особено по отношение на основните условия, но че е "важно бързо да се намери взаимно приемливо решение на двустранните въпроси между Северна Македония и България."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Бакалова е номинирана за „Оскар“
Мария Бакалова е номинирана за „Оскар“
Иво Ангелов повежда борците на олимпийска квалификация в Будапеща
Иво Ангелов повежда борците на олимпийска квалификация в Будапеща