НОВИНИ

Мътна вода от чешмите притеснява жителите на Стралджа и околните села

Според здравните власти обаче водата е годна за употреба

кевр използва статистиката формира цената водата нси упреци енергийния регулатор
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:29, 24.01.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Мътна вода от чешмите притеснява жителите на град Стралджа и околните села Лозенец, Воденичане и Атолово. Проблемът е сериозен, хората са готови и на гражданско неподчинение, ако не се вземат мерки за подобряване на качеството на водата. Това заяви кметът на общината Атанас Киров след среща с представители на отговорните институции.

Взети са проби от чешмите в жилищна сграда и в училище в града.

„Наистина се констатира завишена мътност. Цветът и вкусът на водата са неприемливи. Увеличени са стойностите на манган и желязо“, каза директорът на РЗИ-Ямбол д-р Радостина Калчева.

По думите ѝ, водата обаче е годна за употреба. „Но лошият външен вид отблъсква хората да я ползват за пиене и готвене. Препоръчваме там, където е възможно, да се поставят филтри, които да уловят тези механични частици, които са причина за мътността на водата“, каза още директорът на РЗИ – Ямбол.

Основната причина за замътняването на водата е намаленият дебит в един от кладенците, обясниха от ВиК-Ямбол. Окончателно решение на проблема има, но са необходими около 5-6 месеца, увериха от дружеството

По най-бързия начин резервен кладенец, който имаме на разположение, ще го включим към системата от кладенци, които подават вода към Стралджа, като по този начин ще намалим или ако е възможно, изцяло да спрем кладенеца с некачествена вода, каза инж. Светослав Бакалов от ВиК-Ямбол.

Докато бъде включен новият водоизточник в системата, на входните водомери на детските градини, училищната столова и местата за приготвяне на храна за социалния патронаж ще бъдат поставени филтри, които допълнително да пречистват водата, посочи още той.

Общината, полицията и ВиК започват и съвместни проверки за изградени незаконните отклонения по главните водопроводи, както и поставянето на водомери в ромските квартали. Строго ще се контролира разхищението на вода, стана ясно още след срещата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР освобождава заподозряната за убийството в столичния квартал "Драгалевци"
МВнР освобождава заподозряната за убийството в столичния квартал "Драгалевци"
Кузманов обърна французин на "Чалънджър" в Кемпер за дебютен успех през сезона
Кузманов обърна французин на "Чалънджър" в Кемпер за дебютен успех през сезона