НОВИНИ

Мръсен въздух в София: Общината с призив към гражданите да използват градския транспорт

Засилват проверките в автосервизи, строителни обекти и нерегламентираното изгаряне на отпадъци

мръсен въздух софия общината призив гражданите използват градския транспорт
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:52, 20.12.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

От Столичната община призовават гражданите да ползват градския транспорт за придвижване заради влошеното качество на атмосферния въздух.

От общината препоръчват още:

  • шофьорите да не оставят двигателя на автомобила включен при престой по-дълъг от три минути
  • домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление

Във връзка с това Столичният инспекторат засилва проверките в автосервизи, строителни обекти, както и проверките за нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

За последните десет дни са проверени над 20 автосервиза, над 250 строителни обекта и са съставени четири акта за административни нарушения, проверени са над 50 частни имота. Най-честите нарушения са нерегламентирано изгаряне на отпадъци - ПДЧ плоскости и обработените моторни масла.

Глобите за тези нарушения варират от 1400 до 4000 за частни лица, а за юридическите лица, които изгарят отпадъци и то опасни, са от 10 000 до 50 000 лева, посочват от Столичния инспекторат.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша препоръките са да се избира маршрут, който не е покрай големите градски булеварди и натоварени улици.

За повишение на стойностите на фини прахови частици (ФПЧ10) в София сочат данните в Системата за информиране на населението за качеството на атомосферния въздух към Изпълнителната агенция по околната среда.

Информацията за последните 24 часа от станция “София-АИС Хиподрума” показва, че към 14.00 ч. днес стойностите на ФПЧ10 са над 130 мкгр/куб.м, показа проверка на БТА.

Средноденонощната норма е 50 µg/m3 и не бива да бъде превишавана повече от 35 пъти в рамките на една календарна година, а средногодишната норма е 40 µg/m3, се посочва на сайта на ИАОС.

Причината за превишенията на средноденонощната норма на ФПЧ10 в последните дни, а вероятно и в следващите, е използването на твърдо гориво за битови нужди и емисии от автомобилния транспорт в съчетание с неблагоприятни метеорологични условия, припомнят от агенцията и напомнят, че замърсяването има сезонен характер и през отоплителния сезон могат да се наблюдават по-чести превишения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в Полша заради реформи в медиите
Протести в Полша заради реформи в медиите
Първите пилоти на медицински хеликоптери получиха свидетелствата си
Първите пилоти на медицински хеликоптери получиха свидетелствата си