НОВИНИ

МС удължава мерките в помощ на туризма, назначени са 9 нови областни управители

заседанието назначени областни управители
bnt avatar logo
от БНТ
12:11, 05.01.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Кабинетът реши да отзове генералния ни консул във Валенсия Пламен Георгиев. Министрите също така увеличиха помощта за туристическия бранш - от 1.8 на 2.3 млн. евро, в срок до 30 юни 2022 г., каза говорителят на кабинета Лена Бориславова.

"Днес бяха назначени 9 областни управители - в градовете Бургас, Благоевград, Велико Търново, Видин, Добрич, Пловдив, Смолян, София-област и Хасково. Те няма да имат вменяване на нови функции, но по закон са част от политическия кабинет и като такива трябва да прокарват политиките, мерките и решенията, които взима едно правителство за развитие на отделните райони", каза Бориславова.

По информация на МВнР в момента дипломатическата квота извън страната, която би трябвало да се излъчва по закон, е превишена от предните редовни правителства. Това е и едно от основанията за вземане на мерки на ограничаване на броя на тези назначения, съобщи още Бориславова.

Назначението на Пламен Георгиев като консул във Валенсия е политическо и бе съпроводено от широко обществено недоволство както от България, така и от българската диаспора в Кралство Испания, подчерта говорителят на правителството.

"Редно е политическите назначения да бъдат свеждани до минимум и България, както в международен, така и във вътрешен план да бъде възможно най-добре представена", заяви Бориславова.

Пламен Георгиев пред БНТ: Ще коментирам след като станат ясни мотивите за отзоваването ми

Разговор за генерална актуализация и нови назначения към момента не е воден.

Лена Бориславова увери, че българската позиция за РСМ ще продължава да бъде добре защитена и аргументирана, в интерес на страната ни.

"Освен това ние протягаме ръка към това да започне един наистина конструктивен диалог. Посещението на г-жа Весела Чернева е част от подготовката и организирането на този процес. Предстои среща между двамата представляващи България и РСМ, така че да започне този процес най-накрая да се случва", обясни тя.

Организации на македонските българи призовават страната ни да отстоява позицията си спрямо РСМ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
70% от зеленчуковите оранжерии у нас са преустановили работа
70% от зеленчуковите оранжерии у нас са преустановили работа
Министър Теодора Генчовска е с коронавирус
Министър Теодора Генчовска е с коронавирус