НОВИНИ

Музеите също са изправени пред проблеми заради високите сметки

bnt avatar logo
от БНТ
09:11, 15.02.2022
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Слушай новината

Едва с 5% е предвидено да се увеличи финансирането на музеите в проектобюджета за 2022 година. Това предизвика недоволство сред музейните работници. Те твърдят, че са на ръба на оцеляването.

Температурата в Регионалния исторически музей в Русе е почти колкото тази навън. Директорът на музея проф. Николай Ненов обясни, че и те плащат три пъти по-високи сметки за ток.

"В събота, за съжаление, си позволяваме да пуснем парното. Например екомузея до нас, заради аквариума и заради животните не можем да спрем отоплението", каза той.

Музеите са засегнати и от ковид кризата, добави той. В момента има две експозиции, които са затворени, но ще отворят в най-скоро време заради предстоящите национални празници

"Като цяло искаме да работим по-добре и то за своите публики, за местните общности. Ние сме в сферата на услугите, част сме от туризма", обясни проф. Ненков.

Музеите ще трябва да увеличат заплатите и осигуровките. Режийните разходи се покриват от приходите от билетите и сега с намалелите посещения, музеите се намират в трудна ситуация.

Вижте повече в прякото включване на Пламенка Тонева

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасиха алпинист в Пирин след 9-часова акция
Спасиха алпинист в Пирин след 9-часова акция
Благоевград на първо място по пожари в отоплителния сезон - как да реагираме в такава ситуация
Благоевград на първо място по пожари в отоплителния сезон - как да реагираме в такава ситуация