НОВИНИ

Бойко Рашков: Стартира полицейска операция срещу купуването на гласове

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
10:00, 01.07.2021
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
бойко рашков стартира полицейска операция купуването гласове
Слушай новината

МВР с акция срещу изборната търговия в цялата страна. Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че МВР ще направи всичко възможно, за да осигури честен вот.

Операцията е започнала тази сутрин и ще продължи до изборния ден - 11 юли.

"Определени групи, включително представители на политически партии, ще се опитват да спечелят вот не по реда, който се предвижда в закона", заяви министърът. По думите му вече има близо 100 сигнала за купуване на гласове.

"Трябва да предприемем ответни действия по отношение на тези, които се подготвят да изкривят политическата картина у нас, да се постигнат нереални резултати в изборния ден, да не се отчете правилно и точно гласът на всеки един български избирател. Действа се така, че да се посегне върху свободното упражняване на всеки един български гражданин да избира, това е престъпление от Наказателния кодекс, няма да се примирим с тази уродлива политическа практика да се купуват и продават гласове", допълни Бойко Рашков.

По думите му стартиралата полицейска операция няма да спре до изборния ден, в нея са мобилизирани максималните полицейски сили, с които разполага МВР.

"Всички лица, които бъдат уличени в подготовка и извършване на такава дейност ще бъдат подложени на законовите процедури и ще се образуват досъдебни производства. В Плевенско ако са се обявили, че ще гласуват 300 избиратели, накрая са се оказали 1000. В Кюстендил бивш министър на вътрешните работи е правил едно събиране с един бивш областен управител и с един излязъл в болнични, на която са обсъждали въпроса как да привлекат 15 000 македонци с българско гражданство, които да гласуват в нашата страна", каза Бойко Рашков.

Според него "такава форма на изборен туризъм се провежда в доста населени места, където се планира в дните преди изборите да се концентрират голям брой български граждани на един и същи адрес".

"В село в Благоевградска област изведнъж се появяват на един и същи адрес хиляди, които са регистрирани там, очакваме това да се мултиплицира и в други райони", подчерта вътрешният министър и отбеляза, че трябва да се преустанови вътрешният изборен туризъм.

"Имаме данни, че в миналото известен политик се занимава с организиране покупката на гласове във Врачанско, Монтанско и Видинско. Те са показали на последните избори един завиден в тази насока резултат, става дума за покупка на гласове за една партия от известен етнос", каза още Бойко Рашков.

Стартиралата специализирана полицейска акция на територията на цялата страна се извършва с участието на служители на Главна дирекция "Жандармерия, специализирани операции и борба с тероризма", както и с представители на охранителна и криминална полиция. Това заяви на брифинга главният комисар Станимир Станев, директор на Главна дирекция "Национална полиция".

Комисар Станев добави, че се работи по установяване и издирване на лица, обявени за общодържавно и международно издирване.

Той съобщи за два случая, които са регистрирани в областната администрация на МВР в град Бургас. Единият е, че при претърсване в жилище е установен мобилен телефон, на който са намерени 31 снимки на лични карти. Засечена е комуникация с лице, което обещава на други, че ако гласуват за една политическа партия ще получат по 80 лева на глас и ако цяло семейство се ангажира с това ще получат бонус от 20 лева. По информация от МВР-Бургас лицето е задържано.

Вторият случай е от бургаския квартал "Комлука". След претърсване на лица, които са били установени като длъжници на определени лихвари, е получена информация, че на въпросните лица им е обещано, че ще им бъдат опростени задълженията, ако упражнят правото си на глас за определена политическа партия.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финикс се класира за първи финал в НБА от 28 години
Финикс се класира за първи финал в НБА от 28 години
Шакил Пинас: Избрах Лудогорец пред ЦСКА
Шакил Пинас: Избрах Лудогорец пред ЦСКА