НОВИНИ

Над 1 млн. са вече жертвите на COVID-19 по света

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:30, 29.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
По света
Снимка: БГНЕС/Архив

Броят на жертвите на COVID-19 по света надхвърли 1 милион души.

Данните са на университета Джонс Хопкинс. Заради растящия брой новозаразени се очаква в следващите дни извънредно положение да бъде обявено в Словакия и Чехия.

Държави със средни и ниски доходи ще получат 120 милиона бързи тестове - една от мерките за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция.

Според експерти, е възможно броят на починалите от коронавирус да е по-голям от официално обявения. Причината - тества се малко и смъртните случаи не се свързват с коронавирусната инфекция.

"Светът ни стигна мъчителна повратна точка - загубата на един милион души в следствие на пандемията от COVID - 19. Това е умопомрачителна цифра.Ние можем да се справим с това предизвикателство, но трябва да се учим от грешките си. Отговорното държавническо управление има значение. Науката има значение. Сътрудничеството има значение - подвеждащата информация убива!", каза Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН.

Тревожната тенденция за ръст в броя на нозовзаразени продължава, особено отчетливо в Европа. Редица държави затягат мерките за борба с разпространението на опасния щам.

Нидерландия препоръча на гражданите си да носят маски в закрити пространства, обмисля, се забрана за пътуване от и за големите градове в страната - Амстердам, Ротердам, Хага.

Великобритания ще решава дали да не постави под карантина почти цяла Северна Англия, включително и Лондон.

От световната здравна организация обявиха, че в следващата половин година 133 държави с нисък и среден доход, ще получат 120 милиона бързи теса за COVID-19.

"Щастлив съм да обявя, че благодарение на споразумение между Световната здравна организация и нейни партньори, значително количество бързи тестове - 120 милиона, ще бъдат предоставени на държави с ниски и средни доходи. Тези тестове показват достоверни резултати за около 15 до 30 минути.", каза Тедрос Гербрейесус.

В глобален мащаб заразените с COVID-19 са повече от 33 милиона души, излекували са се повече от 23 милиона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 1000 пожарникари се борят с пожарите в Калифорния
Над 1000 пожарникари се борят с пожарите в Калифорния
Съветът за сигурност на ООН ще обсъди напрежението в Нагорни Карабах
Съветът за сигурност на ООН ще обсъди напрежението в Нагорни Карабах