НОВИНИ

Над 1200 задържани след размириците в Бразилия, Болсонаро отрича да има общо с щурма

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:24, 09.01.2023
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Бразилия преживя едни от най-драматичните часове в съвременната си история. Привърженици на бившия президент на страната щурмуваха Конгреса, Върховния съд и президентския дворец в столицата.

Искането им беше остраняване на новия държавен глава Лула да Силва и възстановяването на власт на крайнодесния Жаир Болсонаро, който изгуби изборите през октомври. Задържани са над 1200 души.

Протестите в Бразилия върнаха спомена за щурма на Капитолия (Снимки)

Привържениците на Болсонаро щурмуваха и опустошиха трите сгради на властта. Пристигнали с автобуси от различни райони на страната. Нахлули, изпочупили прозорци и мебели. Трошили компютри и принтери. Посегнали и на произведения на изкуството. Разкъсали ценни картини и унищожили предмети с историческа стойност. Над 3 часа били необходими на полицията, за да отблъсне привържениците на Болсонаро.

Така завърши първата седмица от управлението на президента Лула да Силва. Той нарече щурма "фашистки заговор". По време на атаките не беше в родината си, но със завръщането си подписа указ - силите за сигурност да преминат под контрола на държавата.

"Бъдете сигурни, че това няма да се повтори. Ние ще открием кой е финансирал това и ще си плати цената", заяви той.

Да Силва победи Болсонаро на изборите през октомври, но бившият президент така и не прие резултатите. "Тръмп на Тропиците", както наричат Болсонаро, сега се намира във Флорида. Отрича да има нещо общо с бунта на привържениците си.

"Мирните демонстрации, в рамките на закона, са част от демокрацията. Но опустошаването и нахлуването в обществени сгради, което се случи днес, и това, което правеше левицата през 2013 и 2017 година, е нарушение на закона", написа Болсонаро в Туитър.

Международната общност осъди атаките срещу символите на властта на Бразилия. Те бяха сравнени с щурма срещу Капитолия в Съединените щати през 2021-ва от привърженици на бившия американски президент Доналд Тръмп.

Недоволството на симпатизантите на Болсонаро не е овладяно. След щурма, те останаха с часове в палатков лагер, преди да отпътуват с автобуси. Разделението сред населението остава най-голямото предизвикателство за новия президент на Бразилия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли онлайн обучение по време на грипна ваканция?
Ще има ли онлайн обучение по време на грипна ваканция?
Наказват главната акушерка, старшата акушерка и шефката на неонатологията в "Шейново" за разменените бебета
Наказват главната акушерка, старшата акушерка и шефката на неонатологията в "Шейново" за разменените бебета