НОВИНИ

Над 150 са вече жертвите след масовото струпване на хора за Хелоуин в Сеул

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:31, 30.10.2022 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

Поне 153 са вече жертвите след масовото струпване на хора за Хелоуин в Сеул. Ранените са над 80. Сред загиналите има 20 чужденци. Липсва информация за повече от 2000 души. Очакванията са, че броят на загиналите ще се увеличи. От българското външно министерство съобщиха за БНТ, че няма информация за пострадали българи.

Президентът на страната обяви национален траур. Българското посолство в Южна Корея изрази искрени съболезнования към близките на загиналите и призова при необходимост от съдействие и наличие на информация за пострадали български граждани мисията да бъде уведомена.

Тази сутрин в Итеуон - пешеходна зона в Сеул, популярна със заведенията и клубовете си, е тихо. Полицейското присъствие е засилено. Идват местни жители, които да видят мястото на страшната трагедия - тясната улица, бягството от която се оказа невъзможно за мнозина, както и да отдадат почит на жертвите.

Нейтън става свидетел на най-страшното - в блъсканицата умира един от приятелите му.

"Имаше толкова много хора. Обърнах се и им казах - не може от тук, умират хора, защото вече знаех колко ужасно е натам. Хората бяха толкова груби. Казвах им - не може от тук. Мина много време преди да дойдат линейките и полицията", сподели Нейтън Тавернити, очевидец.

Другата хипотеза е, че участници са паднали в тясната улица и това е предизвикало стълпотворението. Липсва информация за над 2000 души. В полицейските участъци часове наред чакат семейства, за да научат нещо за близките си. Според жителите на квартала интересът към шествието е бил огромен.

"След живота по време на Ковид, това т.нар. Ковид поколение, можеше най-накрая да празнува Хелоуин подобаващо. Нямаше кой и как да предвиди, че това ще се превърне в трагедия", заяви Лий Су-Ми, жител на Итеуон.

Повече от 800 души полицаи и спасители се включват в оказването на първа помощ на стотиците пострадали. Хората бяха твърде много, просто не успяхме с всички, казва лекар бил на мястото на инцидента. При повечето от жертвите е настъпило спиране на сърдечната дейност.

"След като видях какво се случи, мисля, че полицията не беше подготвена. Имаше твърде много хора. Знам, че полицаите и спасителите положиха усилия, но просто не бяха подготвени", сподели Муун Джу-Янг, очевидец.

Президентът на Южна Корея посети Итеуон и обяви национален траур.

"Изразявам съболезнования на близките на жертвите на тежкия инцидент и се надявам ранените бързо да се възстановят. Сърцето ми е с близките на онези, които са загубили любимите си хора. Правителството ще определи периода на национален траур - от днес, докато ситуацията не бъде овладяна. С приоритет ще бъде възстановяването, както и приемането на правила, които да предотвратят подобни инциденти", каза още, Юн Сук-Йол, президент на Южна Корея.

Световни лидери, сред които президентите на САЩ и Франция - Джо Байдън и Еманюел Макрон, премиерите на Великобритания и Канада - Риши Сунак и Джъстин Трюдо, поднесоха съболезнования и изразиха шок и тъга от случилото се в Сеул.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оже-Алиасим срази Карлос Алкарас и ще играе с Холгер Руне за титлата в Базел
Оже-Алиасим срази Карлос Алкарас и ще играе с Холгер Руне за титлата в Базел
Отвориха граничните пунктове с Турция - има ли опашки
Отвориха граничните пунктове с Турция - има ли опашки