НОВИНИ

Президентът на Република Южна Африка призна новия крал на зулусите

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:12, 29.10.2022
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

На тържествена церемония в Дърбан президентът на Република Южна Африка призна новия крал на зулусите, който беше коронясан през август. Най-голямата етническа група посреща нов владетел за първи път след края на апартейда и установяването на демокрация в страната през 1994 г. Сирил Рамафоза стана първият чернокож президент, който утвърждава нов крал на зулусите.

Днес главният стадион в крайбрежния южноафрикански град Дърбан беше изпълнен с десетки хиляди хора. Под звуците на тържествени песни зулуски воини с копия и щитове танцуваха и пресъздаваха бойни действия в чест на новия крал - 49-годишния Мисузулу ка Звелитини.

Има коментари, че това е начало на нова ера, в която зулусите могат без ограничения да показват своята култура. За първи път след края на апартейда владетелят им се появи в традиционно облекло, вместо в костюм в западен стил. Той беше благословен от англиканския архиепископ Табо Макоба.

Предишният крал почина миналата година, като остави 28 деца от шест съпруги. Дълъг спор за това кой е легитимният наследник отложи коронацията, но 11-милионното племе зулу най-сетне има нов крал. Той не притежава изпълнителна власт, но е признат в Конституцията на страната. Мисузулу разполага с държавна субсидия и наследява близо 30 000 кв. км земя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ ще внесе законопроект за намаляване на цената на бензина с 1 лев
ГЕРБ ще внесе законопроект за намаляване на цената на бензина с 1 лев
Морето край Ахтопол и Царево изобилства от паламуд, въпреки това има проблеми с продажбите
Морето край Ахтопол и Царево изобилства от паламуд, въпреки това има проблеми с продажбите