НОВИНИ

НАТО планира да придобие до 1000 ракети "Пейтриът"

НАТО
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:54, 03.01.2024
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване съобщи, че ще подкрепи коалиция от държави, включително Германия, Нидерландия, Румъния и Испания, с договор за производство и доставка на до 1000 ракети за системите "Пейтриът". Договорът включва разширяване на доставчиците и снабдяване с ново оборудване и резервни части, се отбелязва в съобщението.

Очаква се други държави също да се възползват от условията на договора. Агенцията e възложила поръчката на съвместно дружество между производители от ЕС и САЩ.

Предвижда се съвместното дружество да разшири производствените възможности в Европа. В това дружество (COMLOG GmbH), основано през 1987 г., собствеността е разпределена поравно между германското представителство на европейския ракетостроител Ем Би Ди Ей (MBDA) и дружеството "Рейтън" (Raytheon, САЩ). От основаването на съвместното дружество е била извършена поддръжка на над 5000 ракети за системи "Пейтриът", се уточнява в съобщението.

Допълва се, че ракетите за системите "Пейтриът" се използват за противовъздушната отбрана на осем европейски държави.

В съобщението се отбелязва, че съвместната поръчка за производство и доставка на ракети води до значителни предимства, включително за намаляване на цените и за отговор на нарастващото търсене. Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване в Люксембург добавя, че е водеща при придобиването на отбранителни способности. Агенцията разполага с оперативни центрове във Франция, Унгария и Италия, и работи с над 500 изпълнители в подкрепа на мисиите и ученията на алианса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строителството на метрото: Затварят част от локалното платно на бул. "Цариградско шосе"
Строителството на метрото: Затварят част от локалното платно на бул. "Цариградско шосе"
Сърбия отпадна на четвъртфиналите на тенис турнира United Cup
Сърбия отпадна на четвъртфиналите на тенис турнира United Cup