НОВИНИ

Наводнения и свлачища в Канада - има загинал, двама са в неизвестност

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:44, 17.11.2021 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Един човек е загинал, а двама са в неизвестност при наводнения и свлачища в Британска Колумбия. Прекъснати са връзките до Ванкувър. Хиляди са евакуирани.

Две магистрали, свързващи Ванкувър с останалата част на Канада, са затворени, след като бяха отнесени от пороите. Спасителните екипи са открили загинала жена, издирват се други двама души.

Хиляди хора в Британска Колумбия са евакуирани, включително всичките 7000 жители на град Мерит, който се намира на около 120 километра североизточно от Ванкувър.

С хеликоптер са спасени близо 300 души, попаднали в капана на бързо покачващите се води и прекъснатите транспортни връзки. Местните власти определиха бедствието като най-лошото от век насам, а премиерът Джъстин Трюдо обеща помощ.

"Силно сме обезпокоени от ситуацията в Британска Колумбия и това, през което преминават стотици семейства. Хиляди хора са засегнати от екстремните метеорологични условия. Кабинетът е в контакт с регионалното правителство, за да им предоставим необходимата подкрепа", заяви Джъстин Трюдо, министър-председател на Канада.

Прекъсната е жп връзката до пристанището във Ванкувър, което е най-голямото в Канада. Това наруши доставките на зърно, храни, гориво. Всеки ден през пристанището преминават стоки за милиони долари - от автомобили до контейнери със стоки и суровини.

През лятото Британската Колумбия също пострада от климатичните катаклизми. Рекордни горещини отнеха живота на 500 души, а пожари унищожиха цял град.

ВИДЕО: Kamil Karamali/Global News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Само ваксинирани или с негативен тест на "Таймс Скуеър" на Нова година
Само ваксинирани или с негативен тест на "Таймс Скуеър" на Нова година
359 000 теста за учениците пристигнаха в страната
359 000 теста за учениците пристигнаха в страната