НОВИНИ

Непразнично за 8 март

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:35, 08.03.2020
7003
Чете се за: 04:45 мин.
След новините

В "След новините" - разказ на една успяла жена, която решава да направи инвитро процедура. Вместо разбиране обаче се сблъсква с предупреждение за дисциплинарно уволнение от своята шефка.

Докога ще има дискриминация на пазара на труда, къде се намира България на фона на останлите европейски държави и какви мерки се взимат за постигане на равнопоставеност между половете - отговорите потърси Цанка Николова.

Срещаме я често. Успялата жена - на възраст между 30 и 39 години; с висше образование; най-вече в сферата на бизнеса и администрацията, образованието и здравеопазването; с престижна професия и висок доход. На този профил преди 8 години отговаря и Гергана - с висше образование, удовлетворена от работата си, в голяма международна компания. Но на 31 г. тя вече иска да е майка и обявила, че прави инвитро процедури.

Гергана: Няколко дни, след като съобщих точно какво ми се случва, бях извикана в офиса и бях предупредена, че ми предстои дисциплинарно уволнение с представени документи за това, че не съм си извършвала работата. И ми беше казано, че ми предстои да ми бъде сложен черен печат в трудовата книжка във връзка с това, че не съм изпълнила точно длъжностната си характеристика, която е към международната компания.

Така Гергана става част от статистиката за жени в България, жертва на дискриминация на пазара на труда. И до днес не може да повярва, че друга жена, а именно нейната шефка, реагира така заради инвитро процедура.

Гергана: Почувствах се предадена най-вече, защото тя абсолютно не разбра моята необходимост от разбиране, от това да се постави на мое място. Просто постъпи като един звяр. Аз така я бях определила тогава. Абсолютен гняв и реших да действам моментално.

Гергана се свързва с адвокат. За нейно щастие, няколко дни преди случката е приет закон, според който жената в инвитро процедура е със статут на бременна. На тази база и заради няколко други детайла не е уволнена дисциплинарно, а по взаимно съгласие с обезщетение 4 заплати и без черен печат в трудовата книжка. За разлика от нея други жени трудно решават да водят дела.

Геновева Тишева, член на комитета на ООН за премахване на дискриминацията по отношение на жените: Лошото е, че когато се тръгне на дело с работодател, нали не искам да кажа, че това е лошо. Ти даваш пример за другите, но много често губиш собствените си права. Ти знаеш вече или пък си казал вече, аз съм ги загубил и тръгвам да търся да докажа, че съм имал право.

За да се утвърди в професията, Гергана отлага майчиството си, както много други млади жени. Принудени да работят вместо да създават семейство.

доц. д-р Баки Хюсеинов, заместник-председател на Комисията за защита от дискриминация: Жените тогава, когато са между 25 и 34-годишна възраст са най-дискриминирани, защото точно тогава искат да създават семейство, забременяват и работодателят започва да се заяжда с тях, да ги освобождава от работа, да ги тормози, другата група, която са дискриминирани са жените между 55 и 65-годишна възраст, т.е. точно предпенсионна възраст, тогава, когато вече трябва да работят и да трупат стаж, за да се пенсионират работодателят счита, че те са със закостенели функции, не могат да се реализират на пазара на труда, не са толкова полезни на икономическите субекти.

В Комисията за защита от дискриминация през годините получават различни жалби. Например - жена, с договор и точка в него, че ако забременее, дължи 700 лева на фирмата. И друга жалба - от жена, получавала по-малко пари от работника, когото обучава. В Комисията за защита от дискриминация правят собствен анализ за дискриминацията на пазара на труда.

Доц. д-р Баки Хюсеинов, заместник-председател на Комисията за защита от дискриминация: Около 11% е разликата в България в полза на мъжете, обаче този процент го съпоставям в страни, които вървят от ЕС той е също 11%.

И то при положение, че законодателството ни гарантира равни възможности за развитие и реализация във всички сфери от обществения живот за жените и мъжете.

Геновева Тишева, член на комитета на ООН за премахване на дискриминацията по отношение на жените: Въпреки че във висшето образование жените са по-представени, все още виждам, че над 26% от жените са с висше образование, мъжете 18-19%, означава, че са с един добър старт, но след това, това, което се забелязва е, че предпочитани все още са мъжете на всичките места, във всичките сектори.

Станимира Хаджимитова, директор на Център за развитие на устойчиви общности: Ние обгрижваме семейство, деца, възрастни родители, и изследванията показват, че сме готови да работим на три на 5 места, без да гледаме заплащането, само и само да осигурим на нашата семейна единица просперитет. Мъжете не искат така. Те се борят, те искат повече.

Станимира Хаджимитова, директор на Център за развитие на устойчиви общности: Имаме цели т.нар. розови сектори, които са нископлатени и са заети предимно от жени.

Ирина Иванова, отдел "Равни възможности, антидискриминация и социални помощи", МТСП: Повечето от момичетата предпочитат да се реализират във фемизирани професии, например, каквото е образованието или социалните дейности, където е по-ниско заплащането.

Проблемите при реализацията на жените на пазара на труда са често срещани, особено когато са поставени пред избор - семейство или кариера. И 15 дена отпуск за бащата след раждането на детето само плах опит към равнопоставеност.

Ирина Иванова, отдел "Равни възможности, антидискриминация и социални помощи", МТСП - Другият отпуск, който е регламентиран от кодекса на труда, това е отпуска за отглеждане при раждане и отглеждане на дете до 2г. възраст. След 6-месечна възраст майката има право да прехвърли този отпуска на бащата, ако иска да се върне по-рано на работа.

Около 5000 са изплатените обезщетения от НОИ за 2018г. на бащи, поели грижите по бебето след шестия месец. Това означава, че и толкова брой жени са се върнали по-рано на работа. Само за сравнение - жените, получили майчинство, са над 530 000. Явно са нужни повече усилия и мерки.

Геновева Тишева, български център за джендър изследвания, член на комитета на ООН за премахване на дискриминацията по отношение на жените: След като се роди детето, знаем, че ние сме от държавите с най-щедра отпуска - 410 дни, която считаме, че не е достатъчно да може след 6-ия месец да има възможност да поеме и бащата. Нека да се дадат повече възможности, ние ще предложим да могат и двамата може би известно време да останат, нали, някакъв период.

Ирина Иванова, отдел "Равни възможности, антидискриминация и социални помощи", МТСП
Законът за насърчаване на заетостта предвижда една такава насърчителна мярка за работодателите да наемат на работа самотни родители или осиновители с деца до 5-годишна възраст, като се осигуряват финансови стимули за тези работодатели и се финансират част от разходите за труд за определен период от време и осигуряване на възможност и за професионално обучение.

Въпреки предприетите мерки до този момент, със сигурност има и още възможности за насърчаване на равнопоставеността между половете. Като например - за гъвкаво работно време, повече места в детските градини, целодневна смяна в училище с повече извънкласни дейности. И много други мерки, които трудно се налагат, въпреки засиленото женско присъствие в политиката.

Станимира Хаджимитова, директор на Център за развитие на устойчиви общности: Имаме добър процент жени в изпълнителната власт. Все още нямаме достатъчно в местната власт, в парламента нямаме достатъчно. имаме мерки, взимаме мерки.

доц. д-р Баки Хюсеинов, зам.-председател на Комисията за защита от дискриминация: Ние сме с около 6% в по-благоприятна ситуация, в сравнение със страните от ЕС. Жените ръководители са повече в сравнение с ЕС. Така че бихме могли да кажем, че тук вече повече се ползва потенциала на жените като мениджърски позиции.

Станимира Хаджимитова, директор на Център за развитие на устойчиви общности: Но има какво още много да се желае и борбата със стереотипите в главите ни и това, че ни е страх да разделим властта, даже и в кухнята някои жени ги е страх да пуснат мъжете си, какво остава на национално ниво, когато пък мъжете я държат здраво.

Днес, 8 години след като стана жертва на дикриминация, Гергана има две деца и се чувства удовлетворена от работата си. А на жените, които се сблъскват с нейния проблем, би казала:

Гергана, жертва на дискриминация: Да не се оставят на мъката и страданието нали което са им причинили работодателите заявявайки им, че ще ги уволнят, ако поискат да имат деца.

Всяка една жена е изключително организирана, комбинативна и много силна, а пък ставайки майки, жените стават още по-силни.

Много жени няма да получат цветя за празника. По-ниските заплати, неравното третиране, изоставане в кариерата ги поставя в зависимо състояние и вкъщи. Зависимост, която подхранва домашното насилие и агресията. Насилие, което се възпроизвежда непрекъснато и трови обществото ни с бити и убити жени. И настояването за равнопоставеност и повече прпава за жените е битка за нашата цялост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Габрово очакват резултатите от пробите на още 60 души, контактували със заразените с коронавирус
В Габрово очакват резултатите от пробите на още 60 души, контактували със заразените с коронавирус
Дезинфекция на градския транспорт в София (ГАЛЕРИЯ)
Дезинфекция на градския транспорт в София (ГАЛЕРИЯ)