НОВИНИ

Никарагуа освободи 222 политически затворници към САЩ

никарагуа освободи 222 политически затворници сащ
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:22, 09.02.2023
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Повече от 200 задържани членове на опозицията в Никарагуа заминаха за САЩ, тъй като бяха освободени от правителството на президента Даниел Ортега, съобщиха членове на техните семейства и опозиционни дейци, предаде АФП.

"Двеста двадесет и двама политически затворници пристигат във Вашингтон, те бяха освободени", заяви бившият посланик на Никарагуа в Организацията на американските държави (ОАД) Артуро Макфийлдс във видеоклип, споделен в социалните мрежи.

Макфийлдс сега живее в Съединените щати. Той зашеметяващо се отказа от ролята си миналата година по време на сесия на постоянния съвет на ОАД, тъй като осъди "диктатурата" на Ортега.

Хавиер Алварес, никарагуанец, живеещ в изгнание в Коста Рика, заяви пред АФП, че съпругата и дъщеря му, които имат и френско гражданство, са били сред освободените.

Дипломатически източник в Манагуа потвърди пред АФП освобождаването, но официален коментар от страна на правителството няма.

Стотици хора бяха изпратени в затвора в Никарагуа след антиправителствените протести през 2018 г., които бяха посрещнати с брутални репресии, довели до 355 смъртни случая и бягството на повече от 100 000 души в изгнание.

През 2021 г. десетки представители на опозицията бяха арестувани, включително седем кандидати за президент, преди изборите. Те бяха обвинени в подкопаване на "националната цялост".

Никарагуанският писател Серхио Рамирес, който е бил вицепрезидент на Ортега по време на първия му мандат през 1985-90 г., приветства освобождаването.

"Днес е велик ден за борбата за свободата на Никарагуа", заяви Рамирес, който сега живее в Испания, в Twitter.

"Те се отправят към изгнание, но се отправят към свободата."

Съединените щати похвалиха този ход и заявиха, че ще приветстват пристигащите.

"Решението на никарагуанското правителство е положително и добре дошло", заяви говорител на Държавния департамент.

Огнен марксист в младежките си години, Ортега е бивш партизанин в Сандинисткото движение, което първоначално завзема властта през 1979 г.

Той е победен през 1990 г., но се завръща на власт през 2007 г. и оттогава прилага все по-авторитарни практики, като отменя ограниченията за президентските мандати и поема контрола върху всички клонове на държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голдън Стейт Уориърс изпрати центъра Джеймс Уайзман в тима на Детройт Пистънс
Голдън Стейт Уориърс изпрати центъра Джеймс Уайзман в тима на Детройт Пистънс
Сърбия победи Хърватия и се класира за европейското първенство по баскетбол за жени
Сърбия победи Хърватия и се класира за европейското първенство по баскетбол за жени