НОВИНИ

Носи ли полза частичното присъединяване към Шенген - вижте данните на "Галъп"

промени пътуването летищата нас присъединяването шенген
bnt avatar logo
от БНТ
11:09, 25.01.2024
Чете се за: 04:15 мин.
Слушай новината

Полушенген – ОК. Цял Шенген? Браво!

Частичността на Шенген се приема от българите без враждебност, но приемането в пълен вариант наистина би било прието и като сериозен успех. Условието - властта да отдели от образа на Шенген насложения образ на миграцията, който създава видими страхове.

Това са част от изводите от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, част от независимата изследователска програма на агенцията, проведено между 11 и 19 януари 2023 г. сред 807 души по метода „лице в лице“ с таблети.

В битките за символи, памет и история идеите и действията, идващи от властта пък срещат засега съпротива и дори открито негативни реакции. Част от дискусиите по тази тема пък не са успели да се превърнат в обществено мнение и са останали единствено във фаза на обществен инстинкт, сочат данните на "Галъп интернешънъл".

Приемането на България в Шенген по въздух и вода носи реална полза на България, казват 30,3% от пълнолетните българи. Не носи нито полза, нито вреда на България, смятат 38,7%, а 14,5% смятат, че носи реална вреда на България. Останалите не могат да преценят. Така мненията са по-скоро неутрални и дори по-скоро добронамерени, отколкото враждебни, посочват от "Галъп". Враждебността идва главно от опозицията, а безразличието личи най-вече при дистанцираните от политиката.

Далеч по-добре се оценява перспективата за пълноценно влизане в Шенген. Ще носи реална полза на България, приемат 50,6%, няма да носи нито полза, нито вреда на страната, избират 21%, а 13,7% намират потенциална реална вреда за страната ни. А тогава полезно ли е страната въобще да не влиза в Шенген? 15,3% смятат, че това ще е полезно, 29,6% не намират разлика, но все пак най-сериозен дял намира оставането ни извън Шенген за реална щета – 36,3%. Останалите се колебаят.

„Галъп интернешънъл болкан“ поставя респондентите и пред въпроса: „Ако за присъединяването на България към Шенген се налага България да приеме още бежанци в страната и Вие трябва да изберете само едно от следните две кое от тях бихте избрали?“

По-важно е България да се присъедини към Шенген, дори и да се налага да се приемат още бежанци в страната, казват 24,6%. По-важно е да не се налага България да приема повече бежанци, дори и това да попречи на присъединяването към Шенген, избират 56,3%. 19,1% не могат да преценят. Хората с по-неблагоприятен жизнен хоризонт, по-висока възраст, живеещи в по-малки населени места и гласуващи за опозиционни партии пр., са и по-боязливи.

Битките на символи и идеи

Обществените инстинкти остават еднозначни в подкрепа на всичко, което се свързва с българска идентичност и история. А тези теми за паметта, които властта създаде и истински политизираха обществото, по-скоро са създали противоречивост на мненията или откровена реакция „против“, показват още данните на "Галъп".

В крайна сметка, оказва се, че голяма част от нашумелите в социалните медии теми за идентичност, памет и символи, които породиха сериозна полемика, по-скоро не са успели да наложат противоречивост на национално, а често дори и на софийско ниво.

Последното красноречиво се доказва от още един социологически експеримент – беше проверено отношението към хипотезата на мястото на паметника на съветската армия да се постави паметник с личности от българската история. 51,4% са „за“, а само 23,6% са „против“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екзекуция с азот се очаква да бъде извършена за първи път в САЩ
Екзекуция с азот се очаква да бъде извършена за първи път в САЩ
Илия Груев изигра цял мач при победата на Лийдс над Норич
Илия Груев изигра цял мач при победата на Лийдс над Норич