НОВИНИ

Новак Джокович отново триумфира на Ролан Гарос и стигна до заветната 23-а титла от Шлема

Борил Гочев
от Борил Гочев
19:25, 11.06.2023
Чете се за: 03:37 мин.
Спорт
новак джокович отново триумфира ролан гарос стигна заветната титла шлема
Слушай новината

Сърбинът Новак Джокович се превърна еднолично в най-успелия тенисист в турнирите от Големия шлем, стигайки до своята титла №23 от веригата след триумфа си на Ролан Гарос 2023.

В големия финал в Париж Ноле надигра със 7:6, 6:3, 7:5 за 3 часа и 16 минути игра норвежеца Каспер Рууд и за трети път в своята кариера се възкачи на трона в Париж след успехите си през 2016-а и 2021-а година.

По този начин Джокович изпреварва своя голям конкурент Рафаел Надал в тяхната битка за това кой от двамата ще приключи кариерата си с повече титли от Шлема. Считано от днес резултатът е 23-22 в полза на 36-годишния сърбин, който освен това си гарантира и завръщането под №1 в световната ранглиста от утре.

От другата страна пък Каспер Рууд за трети пореден път се оказва от губещата страна във финал на надпревара от Големия шлем, като за втори път това се случва на Ролан Гарос. През този сезон обаче норвежецът изигра далеч по-силен двубой срещу Джокович в сравнение с битката за трофея срещу Надал преди година, когато Рууд отново отстъпи в три сета.

Скандинавецът започна много силно финала на корт "Филип Шатрие" и в първия сет осъществи ранен пробив, за да поведе с 3:0 гейма. Постепенно обаче Ноле започна да намира правилния ритъм и съумя да изравни резултата при 4:4. В следващите няколко минути двамата бяха напълно равностойни, което доведе до тайбрек, в който просто Джокович не даде шанс на своя противник и затвори първата част след 7-1 точки в своя полза и 83 минути на корта.

Тенисистът от Белград пренесе силната си игра и в началото на втория сет, когато той набързо поведе с 3:0 и без особени затруднения удвои преднината си в резултата след 6:3 в своя полза.

В третата част Каспер Рууд отново съумя да се противопостави на своя опонент, като не допусна да загуби подаването си още в началните минути, въпреки че Джокович имаше брейкбол още в третия гейм. Сърбинът обаче дочака своя миг при 5:5, когато той проби световния №4 на 0, а в следващия гейм се възползва от втория си мачбол, за да стигне до своята титла №23 в турнирите от Големия шлем.

В допълнение пък този триумф на Новак Джокович на Ролан Гарос го превръща и в първия тенисиств историята, който може да се похвали с поне три титли от всяка една надпревара от Шлема.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кариера и живот в България: Форум връща млади българи в страната
Кариера и живот в България: Форум връща млади българи в страната
Гръцката писта "Серес" прие четвъртия кръг от родния шампионат по мотоциклетизъм на писта
Гръцката писта "Серес" прие четвъртия кръг от родния шампионат по мотоциклетизъм на писта