НОВИНИ

Новият премиер на Чехия Петър Фиала се очаква да е готов с кабинета до средата на декември

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:06, 28.11.2021
Чете се за: 02:20 мин.
По света
петър фиала назначен премиер чехия
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От днес Чехия има нов премиер. Петър Фиала беше назначен от президента Милош Земан седмици след изборите, заради здравословни проблеми на държавния глава. Новите управляващи трябва да се справят с поредната вълна на пандемията, с енергийна криза и редица проблеми.

Назначаването на новия премиер се забави, тъй като чешкият президент беше над месец в болница заради проблеми с черния дроб, а след изписването се оказа заразен с коронавирус.

Това наложи на днешната церемония Милош Земан да бъде отделен в клетка от плексиглас. Новият премиер Петър Фиала обяви амбициозни цели за своя кабинет.

"Обещавам да направя всичко, за да имаме правителство на промени за бъдещето. Правителство, което ще преведе страната през сегашната трудна ситуация и ще направи нужните промени за едно добро бъдеще за нашите граждани и техните деца." - изтъкна Петър Фиала

Преди да влезе в политиката 57-годишният Петър Фиала е бил политолог, университетски преподавател и журналист. Неговата Гражданска демократическа партия е част от пет-членната коалиция "Заедно", която спечели 108 депутатски места в долната камара на чешкия парламент. Задача номер едно сега е свързана с коронакризата.

"Първо искам да благодаря на гражданите, които осъзнават, че свободата е свързана с отговорност - онези, които са се ваксинирали и предпазват своето здраве и здравето на любимите си хора." - каза още новият премиер на Чехия

Чехия е в 30-дневно извънредно положение, за да се ограничи разрастването на заразата. В началото на тази седмица беше отбелязан печален рекорд от 25 000 нови случая. Други важни задачи пред бъдещия кабинет са справяне с инфлацията и скока в цените на природния газ и електроенергията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омикрон: Как да се справим с разпространението на новия вариант?
Омикрон: Как да се справим с разпространението на новия вариант?
Челси и Манчестър Юнайтед не се победиха в Лондон
Челси и Манчестър Юнайтед не се победиха в Лондон