НОВИНИ

НС отвори пазара на труда за чужденци чрез т.нар. "синя карта"

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:03, 19.01.2023
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
отвори пазара труда чужденци тнар синя карта
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона на трудовата миграция и трудовата мобилност. Промените ще доведат до улесняване на достъпа до пазара на труда в страната на граждани на страни извън ЕС и издаването на т.нар. синя карта.

Отваряме пазара на труда за ниско или високо-квалифицирани работници - това беше основният спор в Парламента. Изискването за документ за 5 години опит на равнище, сравнимо с висше образование, не срещна одобрението на "Възраждане" и "БСП за България".

"Защо да не въведем срок от 5 години работа - да станат джипитата коремни хирурзи", иронизира Петър Петров от "Възраждане".

"Все едно казваме на нашите деца: "Няма смисъл да учите, хванете нещо там за 5 години", подкрепи го Георги Гьоков от "БСП за България".

"Не се отменят изискванията за висше образование. Говори се само как ще се признае, че някой има висока степен на професионална квалификация", поясни Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

Предложението брутната заплата на работници от трети страни да бъде най-малко 1,3 пъти по-висока от средната в страната предизвика нов дебат.

"Погледнете какви са заплатите в IT-сектора - много високи. Ако заплатите се намалят, те ще трябва да работят другаде. IT-сектора работят отдалечено. Български IT-специалисти работят за чужди компании", заяви Стоян Камбарев от "Продължаваме промяната".

"Средната работна заплата там е около 5000 лева. Вие създавате условия тези хора да напуснат. Това ми изглежда като лобистки закон на една фирма Nexo. Затова ви трябват хиляди работници от клоновете на Nexo", каза Георги Георгиев от "Възраждане".

"Отваряме вратичка и за служителите в IT-сектора, припомням ви случая с Nexo", посочи Гален Монев от "Български възход".

"Демократична България" изтъкнаха, че бизнесът се нуждае от над 11 000 професионалисти.

"Сериозен недостиг изпитват и компаниите от сектора за информационни технологии. 40 000 и 50 000 човека могат да намерят работа като IT-специалисти", заяви Надежда Йорданова от "Демократична България".

"Този законопроект ще помогне на сектора да задоволи сегашната си необходимост за следващите 10 години", изтъкна Искрен Митев от "Продължаваме Промяната".

"Няма да подкрепим този законопроект, защото е заплаха за националната сигурност", посочи Марио Рангелов от ДПС.

Изказване на независимия депутат Явор Божанков предизвика напрежение.

"Вместо за VHS касетите "Възраждане" се палят за IT сектора", каза той.

"Когато тук се изказват хора с проблем с менталната си субординация, вие господин, председател, сте толерантен", отвърна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Когато някой няма аргументи, се занимава с лични обиди", коментира Николай Денков от "Продължаваме Промяната".

"При всяко отваряне на устата дават възможност да се види какво имат в главата", допълни Александър Симидчиев от "Демократична България".

В крайна сметка с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП, ДБ и независимия Божанков законопроектът беше окончателно приет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
При бурята в София: На Симеоновско шосе падна топола, в двора на училище се откъснаха антени
При бурята в София: На Симеоновско шосе падна топола, в двора на училище се откъснаха антени
Бедствено положение във Враца, военни помагат в разчистването на града
Бедствено положение във Враца, военни помагат в разчистването на града