НОВИНИ

Няма голове, има интрига

голове интрига
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
11:11, 13.02.2023
Чете се за: 06:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Футболното първенство се поднови! „Най-накрая!“ – биха възкликнали някои. И бихме ги разбрали напълно. Спомняте ли си – ама честно – кога бяха последните срещи в българския шампионат? Откакто всичко беше стопирано принудително, се проведе Световното първенство в Катар, Аржентина помаха на Марадона в небесния футболен рай, народът празнува неспирно коледни и новогодишни празници около 2 седмици на 15 градуса по Целзий, вътрешните първенства се подновиха, „Арсенал“ току да се откъсне, ала все не сполучи, защото „Сити“ го гони, „Байерн“ си играе на котка и мишка с „Борусия“ и „Унион“, отнеха 15 точки на „Ювентус“, докато същевременно и „Наполи“ се опитва да помаха на Марадона, а „Реал Мадрид“ спечели стотен трофей в историята си. Цяла футболна вечност и нашето първенство започна отново. Но – игнорирайте прелюдията.

Какво се случи? Всички деятели в тази сфера се надпреварват да осмиват условията ни, да се оплакват от терените ни, да мрънкат и хленчат, да недоволстват. И имат право – у нас футболът е бизнес, ама е далеч от европейските стандарти. Но все пак не бива да си толкова черноглед. В крайна сметка продукцията ти може да е качествена напук на условията. И ако един отбор вкарва много, а друг не успява да премине центъра, надали причината се корени изцяло в заобикалящата те среда, та била тя и неблагоприятна. Игнорирайте и тази прелюдия.

Какво се случи до момента в кръга и реклама ли е то за най-обичаната игра? По-скоро не. Всичко започна в Пловдив. В Коматево. „Ботев“ Пловдив и „Локомотив“ София сякаш подсказаха какво се задава – 0:0. Желание има, положения има, ама гол – няма. Както и ток. Второто полувреме на срещата се забави непривично много, защото просто електрическото захранване изчезна и остави двата отбора да се лутат някъде из тунелите и из футболната си безпътица. Ако сте страстен футболен запалянко, вероятно ви е попаднало заглавие от сорта на: „Без ток и голове в Пловдив.“. Нищо, все пак това беше в петък. Да видим нататък. В събота във Велико Търново при странни обстоятелства „Левски“ „прие“ „Черно море“ в изключително „удобния“ за привържениците и от София, и от Варна, начален час 12:30ч. Ентусиазмът не се пречупва лесно и в старопрестолния град действително имаше повече от задоволителен брой фенове. Ама играта пак една вяла, мудна. И голове – пак няма.

Добре, че тук-там се появи някоя грешка, за да се открие резултата и да си остане такъв до края. За грешките след малко отново. В София националният стадион подслонява доста отбори и е трудно да се проследи колко точно двубои има там. Но е лесно да се преброят головете. ЦСКА 1948 – „Хебър“ и „Септември“ – „Арда“ успяха да дарят малцината клети зрители с удоволствието да зърнат три дузпи в тези две мача. И три гола. Хайде да изредим някои клишета, които обаче са си на място. Недостиг на идеи в атака. Импотентност в предни позиции.

И отново да се върнем в Пловдив, където „Локомотив“ изхаби толкова енергия около новата трибуна „Бесика“, че май забрави, че трябва да печели и мач. Не го и загуби – 0:0 (нула на нула) срещу „Ботев“ Враца. Единствено в Стара Загора имаше дори непривичен брой попадения за една футболна среща – пет!, макар че – както ви обещах по-горе – сякаш причината за тях беше поредната вратарска грешка. Ако Густаво Бусато не беше подвел тима си и заралии не бяха повели с 1:0, не се знае дали и този двубой, също повече от прилично посетен, нямаше да остане със заблудата, че ще бъде озарен с голове. Да, факт е, че ЦСКА успя да вкара 4 гола в рамките на 20 минути, но също така е факт, че през първата част творчеството беше на трибуните, а не на терена, където имаше 3 удара към двете врати.

Във Варна „Лудогорец“ тръгна с успех, който май беше по задължение и по навик. С мисъл за евротурнирите и все още с поглед към многото награди от церемонията „Футболист на годината“, независимо дали всички от тях са заслужени или не. Първенството ни се завърна! И стига с това черногледство – може да няма ток, голове, посещаемост и условия, но пък има интрига. И не търсете ирония в тези редове. Чака ни футболна пролет, по време на която ще гледаме борба за титлата, борба за купата, борба за местата в евротурнирите, борба за оцеляване, борба за най-странно изказване, борба за приза „най-постоянно мрънкане“ и борба за голове.

Автор Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сделката между ПФК Левски и United Group пропадна
Сделката между ПФК Левски и United Group пропадна
Илияна Йотова за санкциите "Магнитски": Още едно доказателство, че не сме си свършили работата
Илияна Йотова за санкциите "Магнитски": Още едно доказателство, че не сме си свършили работата