НОВИНИ

Общинската болница "Св. Мина" в Пловдив закри COVID сектора си

bnt avatar logo
от БНТ
06:59, 15.07.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Още
Слушай новината

Пловдивската общинска болница "Св. Мина" закри сектора за борба с коронавируса в болничното заведение заради липсата на пациенти.

Така от средата на юли определеното за COVID отделение по вътрешни болести се връща към обичайния ритъм на работа. По време на тежките периоди на кризата в болницата се лекуваха над 130 пациенти от региона.

"Беше много страшно, тогава имаше голяма вълна от болни пациенти в тежко състояние, все още нямаше ясна представа какво е заболяването", заяви д-р Станка Павлова - специалист Вътрешни болести в общинска болница "Св. Мина" - Пловдив.

Това си спомня д-р Павлова, част от екипа на COVID отделението на болницата. Във времето на пандемията тук се лекуват между 30 и 130 пациенти от Пловдив и областта. С намаляването на случаите през последните месеци от ръководството решават да закрият отделението.

"Юни месец имаше 10 пациенти, а юли само един. Работи цяло отделение за един пациент, безсмислено е. Загубата от отделението за времето, когато няма COVID, е около 50 000 - 60 000 лева, толкова би заработило отделението по вътрешни болести, ако функционира като такова", допълни проф. Петър Петров, директор на общинска болница "Св. Мина" в Пловдив.

В най-тежките месеци от пандемията трудно можеше да се намери свободно легло в отделението. Днес стаите са празни, но лекарите са в готовност да приемат пациенти с друг тип заболявания.

Петима лекари, шест медицински сестри и още толкова санитари се връщат към обичайния ритъм на работа в отделението по Вътрешни болести.

"Цялата структура се връща към старите си дейности. Има ендокринология, нефрология, кардиология, хирургия, детско отделение", разказва Светла Иванова, главна сестра в общинска болница "Св. Мина" - Пловдив.

"Тези пациенти се дръпнаха поради факта, че отделението не функционираше като такова по вътрешни болести", каза още директорът на общинската болница проф. Петър Петров.

От "Св. Мина" са категорични, че при нова вълна имат готовност да сформират екип до 48 часа.

Вече разполагат и с така необходимата кислородна инсталация, която беше подменена със средства от дарители. В болницата работи и ваксинационен център, където са налични всички ваксини, разрешени от Министерството на здравеопазването.

Автор: Златка Далчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриват фестивала на пясъчните фигури в Бургас
Откриват фестивала на пясъчните фигури в Бургас
Необичайно горещо лято в Москва
Необичайно горещо лято в Москва