НОВИНИ

ООН: 74 млн. души в арабския свят са в опасност от COVID-19 заради липса на достъп до вода

оон млн души арабския свят опасност covid заради липса достъп вода
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:38, 15.04.2020
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Около 74 милиона души в арабския свят са изложени на опасност от новия коронавирус, защото нямат достъп до вода и сапун, предупреди Икономическата и социална комисия на ООН за Западна Азия (ESCVA).

Въпреки че в цял свят миенето на ръце е доказано като най-доброто средство за предотвратяване на заразяване с COVID-19, то е трудно да се приложи в регион, в който 74 милиона души нямат достъп до вода, се казва в съобщение на Комисията на ООН.

Според доклада на ESCVA, базирана в Бейрут, 31 милиона души в Судан нямат достъп до вода и сапун, 14,3 милиона в Йемен и 9,9 милиона в Египет. 10 от 22 арабски държави нямат достъп до питейна вода. Около 87 милиона души в региона на Западна Азия нямат питейна вода в домовете си, затова се снабдяват от извори, като по този начин допълнително се излагат на риск от заразяване с новия коронавирус.

"Спешно е необходимо да се осигури достъп до питейна вода и вода за хигиенизация за всички и навсякъде, без разходи за тези, които не могат да плащат, за да се избегне разпространението на новия коронавирус", заяви Рола Дашити, изпълнителен директор на ESCVA.

Тя предупреди, че водата се използва като оръжие в страните, в които има военни конфликти.

ECSVA съобщи още, че в региона има около 26 милиона бежанци в лагери, в които са изложени на инфекция с коронавируса поради липса на вода

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колумбия освобождава "хуманитарно" над 4 000 затворници заради коронавируса
Колумбия освобождава "хуманитарно" над 4 000 затворници заради коронавируса
Етнографският музей ще проведе онлайн ателиета за писани яйца и обредни хлябове
Етнографският музей ще проведе онлайн ателиета за писани яйца и обредни хлябове