Още 132 милиона души може да станат гладуващи заради пандемията COVID-19

от БНТ
16:58, 26.10.2020
Чете се за: 00:53 мин.
По света
132 милиона души станат гладуващи заради пандемията covid

Световната организация по прехрана използва годишнината от своето създаване, за да привлече вниманието на хората върху факта, че по света твърде много храна се изхвърля. В същото време милиони гладуват.

В наши дни, в 21 век, повече от 690 милиона по света гладуват. Вероятно още 132 милиона може да се окажат гладуващи в резултат на икономическата криза, породена от COVID-19, се казва в доклад на ООН.

Генералният директор на Световната организация по прехраната Чу Туню смята, че пандемията е показала колко крехки са системите за прехрана и хората трябва да са готови да се справят с това предизвикателство. Някои страни вече имат програми за смекчаване на натиска върху селскостопанската индустрия.

Матео Маркизио, директор за Китай и Монголия в Международния фонд за селскостопанско развитие: Мога да посоча инициативата "Чиста чиния", която беше стартирана от президента Си Дзинпин през август тази година. Според мен тази инициатива показва голямо чувство за отговорност, защото намаляването и предотвратяването на изхвърлянето на храни ще доведе до редица ползи в икономиката и опазването на околната среда, които ще са от полза за китайското общество. Но те също така ще доведат и до ползи в глобален мащаб, що се отнася до бедността, до глада, до климатичните промени.

За да отговори на призива на ООН за намаляване на изхвърлянето на храни, напоследък Китай прие някои мерки и инициативи, като например в ресторантите клиентите да поръчват едно ястие по-малко.

Според Маркизио в борбата с бедността не е важно само увеличението на доходите, тя има и други измерения свързани с човешкото развитие. Това са по-голямата продължителност на живота, по-добър достъп до образование и по-доброто осигуряване с храна.

Автор: Валери Маринов

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Къде няма легла за пациенти с COVID-19?
Къде няма легла за пациенти с COVID-19?
Съдът остави без уважение молбата на Иванчева за по-лека мярка от досегашната "домашен арест"
Съдът остави без уважение молбата на Иванчева за по-лека мярка от досегашната "домашен арест"