Османи до Захариева: Да преодолеем предизвикателствата и да осигурим прогрес за нашите граждани

от БНТ
19:46, 03.03.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
османи захариева преодолеем предизвикателствата осигурим прогрес нашите граждани
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Отношенията с Република България са изключително важни, а ангажиментът за тяхното по-нататъшно укрепване е от особен интерес за по-нататъшното развитие на добросъседските отношения.

Това написа министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи в поздравителната телеграма до българския външен министър Екатерина Захариева по случай 3 март – Националния празник на България.

Република Северна Македония остава твърдо ангажирана с прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, което е важен елемент в укрепването на доверието между нашите граждани, подчертава министърът.

Той подчерта, че „пътят напред е чрез приемането и практикуването на европейските ценности, а членството в НАТО и очакваното тясно сътрудничество в рамките на ЕС допълнително ще укрепят двустранните отношения”.

Подкрепата на Република България за евроатлантическата перспектива на Република Северна Македония означава сигурна поддръжка за нашите най-високи стратегически приоритети и е потвърждение на приятелството между нашите граждани. Съвместното председателство на Берлинския процес тази година беше исторически момент с голяма символика, който показа, че регионът поема инициативата и отговорност за процесите, които определят неговото бъдеще.

Това беше потвърждение, че държава-членка на ЕС и страна кандидат могат да работят заедно в интерес на страните от региона. Убеден съм, че само чрез непрекъснато прилагане на настоящия подход заедно ще можем да преодолеем всички предизвикателства и да осигурим всеобхватен напредък за нашите граждани. С това убеждение, още веднъж поздравявайки вас и гражданите на вашата страна, приемете, уважаеми колега, уверението в най-високата ми към Вас почит, се казва още в поздравителния адрес на Буяр Османи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Петима пострадаха след катастрофа в Кюстендил
Петима пострадаха след катастрофа в Кюстендил
Политици и граждани почетоха паметта на героите на връх Шипка (Обзор)
Политици и граждани почетоха паметта на героите на връх Шипка (Обзор)