Пътната полиция провежда акция в цялата страна с фокус върху най-малките

от БНТ
21:09, 20.06.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!" на "Пътната полиция". Идеята е - децата да се учат да спазват правилата за движение по пътищата, но и да се следи дали възрастните го правят.

20 май 2009 година. При опит да пресече основен булевард в Русе камион блъска 16-годишната Петя. Момичето загива на място. Тогава булевардът бил в ремонт. Бащата на Петя разказва, че хората тогава избягвали подлезите, защото били силно занемарени.

"За съжаление, когато се случи трагедия тогава се предприемат мерки. Преди това колкото и да се алармира няма кой да ни чуе", коментира Пламен Митев, член и съучредител на Института по пътна безопасност.

Шофьорът на камиона, който блъснал 16-годишната Петя, е с условна присъда.

"Трябва винаги да се отнасяме към децата именно като към деца, да не разчитаме на това, че те са хора като всички нас, възрастни, че са подредени мислите им системно в главата както при нас възрастните и да очакваме винаги във всички случаи те сами да се пазят. Винаги отговорността е на възрастните хора", призова инспектор Мария Ботева, отдел "Пътна полиция" при ГДНП.

Само за 5 месеца от началото на годината при тежки катастрофи са загинали 4 деца, а близо 300 са ранени - значително повече от миналата година.

"Те най-често получават наранявания или загиват като пътници съответно най-често засяганата възраст това са младежите между 15 и 17 години, а другата рискова възраст е между 10 и 14, както прави впечатление на всички тази възраст от 10 до 17 години е възрастта всъщност, в която родителите дават повече свобода на своите деца", отбеляза инспектор Мария Ботева.

До края на юни най-вече в районите на училищата и на детските градини Пътна полиция ще следи дали родителите превозват децата си правилно, така че да бъде гарантирана тяхната безопасност. И предупреждават, че толерантността към всички нарушители ще бъде нулева.

Репортери: Цанка Николова, Теодор Стамболиев
Оператори: Ивайло Стоянов, Владимир Савчев

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Шивашки фирми предлагат масажи и фитнеси, за да привлекат служители
Шивашки фирми предлагат масажи и фитнеси, за да привлекат служители
В Белгия откриха тялото на издирвания беглец Юрген Конингс
В Белгия откриха тялото на издирвания беглец Юрген Конингс