НОВИНИ

След пороя във Варна: Срутена подпорна стена и велоалея затрупаха 5 автомобила

bnt avatar logo
от БНТ
17:56, 20.06.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Подпорна стена се срути след проливните дъждове във Варна. Вследствие на това е пропаднала велоалея и са затрупани пет автомобила. При падането на подпорната стена е било съборено и едно дърво. Инцидентът е станал в ранните часове на днешния ден и няма пострадали хора.

Очевидци разказаха, че около 4.00 часа сутринта се чул силен тътен, но никой не обърнал внимание, защото в същото време над Варна се изливал пороен дъжд. Едва сутринта разбрали какво се е случило.

"Колата е затрупана отзад с камъни, дървото е паднало. Не знам какви са щетите, ще ги видя като я дръпна, ще видя вратите и въобще какво се случва с колата", разказа Галина Лефтерова.

Подпорната стена, изградена от бетонови блокчета, е била построена преди повече от 40 години и от тогава не е била ремонтирана. Преди 5 години пък върху нея е направена велоалея, но стената не е била укрепена.

Собствениците на пострадалите автомобили твърдят, че в подпорната стена е имало огромна пукнатина. Въпреки че са подавали сигнали в районната администрация, до момента не са били взети никакви мерки.

"Направиха екстремно тази велоалея зад гърба ми и качиха един голям валяк, който тежи няколко тона и когато пусна вибрацията, направи една голяма пукнатина по продължението на цялата стена и за тези 5 години дъжд, сняг, вятър всичко това си оказа влиянието", обясни Йордан Демирев.

"Може и тогава валякът да я е откъртил, когато се е валирал асфалтът, но е в следствие на дъждовете и некачествената подпорна стена. Сега ще изградим надявам се нова бетонна подпорна стена", отбеляза Христо Христов, кмет на район "Младост".

Експерти от район "Младост" описаха щетите по автомобилите, а потърпевшите се заканват да съдят общината.

"Общината е виновна, общината е сключила договор с фирмата изпълнител на велоалеята и въобще на целия този участък и някой трябва да понесе отговорност", смята Галина Лефтерова.

"Хората ще получат протоколи за повредените автомобили, защото никой няма застраховка. Всички имат само гражданска и мисля, че в един разговор с общината този въпрос може да се реши. Тоест да бъдат обезщетени по някакъв начин", коментира Христо Христов, кмет на район "Младост".

От Община Варна съобщиха, че когато се изгради новата стена, ще бъде възстановена и велоалеята.

Текст: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мечките в Смолянско все по-близо до хората: В село Арда се озоваха зад училището
Мечките в Смолянско все по-близо до хората: В село Арда се озоваха зад училището
Макс Ферстапен триумфира в Гран при на Франция
Макс Ферстапен триумфира в Гран при на Франция