Петя Аврамова пред Комисията по ревизия: Не крием информация, времето беше малко

от БНТ
13:02, 10.05.2021 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
живо комисията ревизия управлението изслушва петя аврамова
Слушай новината

Комисията по ревизията на кабинета "Борисов" ще изпрати на новия служебен министър стенограмата от днешното изслушване за нарушения в държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД. Документът ще бъде изпратен и на прокуратурата и АДФИ.

От комисията обвиниха регионалния министър Петя Аврамова и подресорните ведомства, че неправомерно дружеството е преотдавало работа на други фирми и как е похарчило 5 милиарда лева.

Министърът на регионалното развитие в оставка Петя Аврамова определи твърденията за неправомерно сключени договори като внушения от страна на Комисията.

"Не крием информация, времето беше малко, а количеството ѝ голямо", заяви министърът на регионалното развитие в оставка Петя Аврамова.

Министър Аврамова увери, че "Автомагистрали" са участвали и в публични търгове за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа, имат такива договори, а директното възлагане е една напълно законна процедура.

Депутатите от комисията „Манолова“ се скараха и за ВиК сектора

"Наемът на техника е нормална практика в строителството", посочи регионалният министър, отговаряйки и на обвиненията, че държавната фирма не разполага със своя, която да е достатъчна за изпълнението на обектите.

"Да говорим с факти, да не правим внушения", призова още министърът в оставка, който потвърди, че действително дружеството работи с голям брой контрагенти, но това не е в нарушение на закона.

На заседанието на комисията присъства и директорът на държавното дружество Стоян Беличев, който подчерта, че подготвяната писмена информация за дейността вече надхвърля 1,2 млн. страници, но тя не е внесена до комисията, защото не са получени указания на кого и как да бъде предоставена тя.

Отговорът му обаче не се хареса на председателят на комисията Мая Манолова.

"Изумително е, че има шеф на държавно дружество, който не знае адреса на парламента", посочи тя, определяйки автомагистрали като „каса“, в която потъват милиони левове обществен ресурс. Според нея притеснителна е и информацията за огромни авансово платени суми, което води до извода, че голям процент от дейността на фирмата е преотдадена.

"Няма как едно дружество, което има няколко багера, да извърши дейност за близо 5 млрд. лева", смята тя.

В петък министърът на регионалното развитие в оставка Петя Аврамова си тръгна от заседанието на комисията, която проверява за евентуални нарушения и злоупотреби от настоящето управление, без да отговори на въпросите за дейността на държавното дружество "Автомагистрали" АД с думите: "Не желая да участвам в този предизборен пиар".

Междувременно, прокуратурата е започнала проверка на твърденията на бизнесмените Светослав Илчовски и Иван Ангелов, които бяха изслушани по време на последните две заседания комисията. Илчовски обясни, че е бил изнудван за пари от управляващите и приближени до тях бизнесмени, а шефът на фирма "Градус" Иван Ангелов го обвини в лъжа.

Скандално заседание на комисията за проверка на управлението на ГЕРБ

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
УЕФА решава за финала на Шампионската Лига в сряда
УЕФА решава за финала на Шампионската Лига в сряда
Реал се спаси в добавеното време срещу Севиля
Реал се спаси в добавеното време срещу Севиля