НОВИНИ

Пожарникари се борят с огнена стихия край Атина

натиск гръцкото правителство заради трагедията пожарите атина
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:45, 18.08.2021
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Гръцките пожарникари се борят с горски пожар, бушуващ в една от последните останали борови гори близо до Атина и заявиха, че домовете могат да бъдат изложени на риск.

Повече от 500 горски пожара са избухнали през последните седмици в цялата страна, опустошавайки горите и принуждавайки хиляди хора да се евакуират.

"Пламъците са огромни. Не знам какво ще се случи, пожарът наближава домовете", каза Лефтерис Космопулос, заместник местен управител на региона Западна Атика.

Автобусите са в режим на готовност във Вилия, на около 50 километра от Атина, за да евакуират жителите, ако е необходимо, тъй като силните ветрове разпалиха пожар, който започна в понеделник, но изглеждаше овладян. Няколко села са евакуирани.

Около 400 пожарникари, подпомагани от техни колеги от Полша, 15 хеликоптера и шест противопожарни самолета, бяха изпратени в района.

Най-големият пожар през последните няколко седмици, на остров Евия, близо до столицата, горя дни наред, преди да бъде овладян, опустошавайки горите в северната част на острова.

Подобно на други страни в средиземноморския регион, включително Турция и Тунис, Гърция е усетила някои от най-високите си температури от десетилетия това лято.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият президент на Афганистан разкри защо е избягал от страната
Бившият президент на Афганистан разкри защо е избягал от страната
Анди Мъри напусна Синсинати
Анди Мъри напусна Синсинати