НОВИНИ

Правната комисия в ЕП отказва да свали имунитета на Елена Йончева, както поиска Иван Гешев

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:24, 04.02.2022
Чете се за: 01:37 мин.
По света
ръководството бсп предлага елена йончева води листата евровота
Слушай новината

Комисията по правни въпроси в ЕП отказа да свали имунитета на евродепутата от БСП/Група на прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева, както поиска на 18 октомври 2019 г. главният прокурор на България Иван Гешев, във връзка с разследване на прокуратурата, свързано с обвинения за пране на пари.

В доводите на Комисията по правни въпроси се казва, че съдебното производство в България е образувано с цел да накърни дейността на Йончева като евродепутат. В решението се припомня, че Йончева като член на Комисията по граждански свободи и правосъдие в ЕП редовно се изказва срещу властите в своята страна. В документа се казва, че тя е била член на парламентарната делегация на Групата за мониторинг на демокрацията, която посети България през септември миналата година в контекста на наблюдението на състоянието на върховенството на закона.

Евродепутатите от правната комисия смятат също, че престъплението, за което Йончева е обвинена е започнало през 2010 година, а следствената процедура е започвала след 31 август 2018 г., когато тя става евродепутат и няма убедително оправдание за забавяне на действията, а също и че, съдебното производство е образувано след доклад на депутати, които са били политически опоненти на Йончева.

Решението на комисията ще бъде гласувано в пленарна зала на следващата сесия на ЕП в средата на февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голяма част от учениците в Бургаско започват втория срок онлайн
Голяма част от учениците в Бургаско започват втория срок онлайн
Столтенберг ще поеме управлението на централната банка на Норвегия
Столтенберг ще поеме управлението на централната банка на Норвегия