НОВИНИ

Прекратиха мандата на кмета на несебърското с. Баня

Николай Пандазиев е бил собственик на дружество след встъпването си в длъжност

Несебър - избори
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
13:46, 12.02.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Новоизбраният кмет на несебърското село Баня Николай Пандазиев е отстранен от поста си. Това е посочено в решението на Общинската избирателна комисия в Несебър в официалния ѝ сайт.

Според Общинската избирателна комисия кметът на населеното място е вписан като управител и едноличен собственик на еднолично дружество с ограничена отговорност. Съответни действия по напускане на фирмата той е трябвало да предприеме до месец, след като положил клетва като кмет на 9 ноември 2023 г.

Според Пандазиев още на 1 декември е продал дружествените си дялове и бил освободен като управител на фирмата. Едва на 9 януари тази година обаче разбрал, че това не се е случило, тъй като прехвърлянето на фирмата не било заверено от нотариус. По думите му дружеството не е извършвало търговска дейност през последните пет години, а името му фигурирало формално като негов едноличен собственик и управител.

До 9 декември 2023 г. кметът на с. Баня не е предприел всички зависещи от неговата воля действия по отстраняване на пречките за заемане на посочената длъжност. Той е бил длъжен след избирането му за кмет да изпълни три кумулативно предвидени в закона изисквания: да предприеме необходимите действия за прекратяването на дейността или за освобождаването му от заеманата длъжност в дружеството; да уведоми писмено за това председателя на Общинския съвет; да уведоми писмено за това Общинската избирателна комисия. Незнанието на закона не съставлява извинителна причина, още повече за лица, заемащи публични длъжности, се посочва в решението на ОИК.

Решението на ОИК-Несебър за предсрочно прекратяване мандата на кмета на село Баня подлежи на оспорване пред Административния съд в Бургас.

Николай Пандазиев е издигнат от партия "Съюз на свободните демократи", като на изборите през октомври спечели 52,68% от гласовете на избирателите.

Автор: Елеана Цанова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гадаене на карти срещу голи снимки: Как жена от Шумен стана жертва на изнудване
Гадаене на карти срещу голи снимки: Как жена от Шумен стана жертва на изнудване
Атанас Атанасов: Ще дам цялата информация за Мартин Божанов-Нотариуса на комисията в НС
Атанас Атанасов: Ще дам цялата информация за Мартин Божанов-Нотариуса на комисията в НС