НОВИНИ

Прибират просещите мечки от най-известния планински път в Румъния в специализиран парк

Властите подготвят двойни глоби за туристите, които хранят дивите животни на Трансфъгърашко шосе

двойни глоби туристите хранят мечки румънския проход трансфагарашян
Снимка: unsplash.com/
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:02, 14.09.2024
Чете се за: 03:12 мин.
Още
Слушай новината

Мечките, които просят храна по най-известния планински път в Румъния - Трансфъгърашко шосе, ще бъдат заловени и преместени в специализиран парк. Това съобщи министърът на околната среда Мирча Фекет.

Вече е поставена клетка, с която властите се надяват да заловят женска мечка и нейното малко, тъй като животното е станало агресивно. Мецаната е позната на лесничеите и пътуващите в района още от миналата година, но в последно време е станала агресивна.

Когато мечката и нейното малко бъдат заловени, ще бъдат отведени в парка за мечки в Зърнещ, окръг Брашов, Централна Румъния.

Наскоро от Националната агенция за опазване на околната среда в северната ни съседка съобщиха, че туристите, които хранят мечките на Трансфъгърашко шосе, ще бъдат глобявани два пъти. Организацията поиска подкрепата на румънската жандармерия и пътната дирекция за предотвратяване на нови инциденти, причинени от мечки, на участък от приблизително 15 километра.

Така смесените контролни екипи ще могат да издават две глоби на нарушителите - веднъж за хранене на мечките и отделно за паркиране на националния път.

Искането е заради нарастващия брой инциденти, в резултат на които румънските власти плащат стотици хиляди леи като компенсация за щети или наранявания, причинени от дивите животни на тези, които спират да ги хранят.

Междувременно министърът на околната среда напомни, че скоро Трансфъгърашко шосе ще бъде затворено заради зимата и мечките, които са привикнали да получават лесно храна от хората, може да започнат да нападат стопанствата.

Трансфъгърашко шосе се смята за едно от най-красивите в света и е забележителност на Румъния. То свързва историческите области Трансилвания и Влашко през Фъгърашките планини - най-високата част на Южните Карпати.

Пътят е асфалтиран и е с дължина 90 километра. Има ранг на национален път и е вторият по надморска височина асфалтиран път в Румъния след Трансалпина.

Снимки: unsplash.com/

В Румъния живее най-голямата популация от кафяви мечки в ЕС. Броят им не е актуализиран от 2013 г., но се смята, че е над 6000 екземпляра, а според някои оценки дори 10 000. Те живеят в 30 от общо 42-та окръга на страната. Случаите на нападения не са рядкост, а в редица планински и горски райони в страната хората от години настояват за решение на проблема с дивите животни.

Румъния вече подготвя инвестиция с европейски средства за създаване на парк за мечки, където да могат да бъдат настанени между 60 и 100 хищника.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравко Димитров не успя да помогне на Бодрумспор в загубата срещу Башакшехир
Здравко Димитров не успя да помогне на Бодрумспор в загубата срещу Башакшехир