НОВИНИ

Протест на служители от градския транспорт в Бургас

протест служители градски транспорт Бургас
bnt avatar logo
от БНТ
13:20, 11.12.2023
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Служители от градския транспорт в Бургас проведоха символичен протест във връзка с предстоящото приемане на държавния бюджет. Те се събраха пред автобуси, облепени с протестни плакати на Централния терминал.

Работещите в бранша настояват държавата да осигури повече пари за увеличение на заплатите им. Според синдикалисти за това са нужни 37 млн. лв. допълнително.

Според транспортните синдикати социалното напрежение в градския транспорт в страната расте. Освен ниското заплащане всекидневно напускат служители, които търсят по-добри условия на труд в други сектори.

"37 млн. лв. да бъдат гласувани в бюджета, които все още не са гласувани за всички градски транспорти в България. На 18 декември в столицата ще бъде протестът, където ще се съберем с хора от цялата страна от градските транспорти, ако не ни одобрят исканията", заяви Недко Радев, председател на Синдикалната организация към КНСБ-Бургасбус.

"Настояваме да има повече средства за градския транспорт в цялата страна, а не само в Бургас. Да имаме по-високи заплати", допълни Мария Костова.

"Проблемът е сериозен. Няма кадри нито при шофьорите, нито в сервиза. Там са големите липси. Съответно едните за изпълнение на курсовете, други за ремонтирането на автобусите", каза още Георги Стоянов.

Репортер и снимки: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алберт Попов спечели дебютното издание на анкетата "Спортист на София" за 2023-а г.
Алберт Попов спечели дебютното издание на анкетата "Спортист на София" за 2023-а г.
Нова украса: "Малките 5-те кьошета" заблестяха с морски обитатели
Нова украса: "Малките 5-те кьошета" заблестяха с морски обитатели