НОВИНИ

Протести в Черна гора заради интронизацията на митрополит Йоаникий

протести черна гора заради интронизацията митрополит йоаникий
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:20, 04.09.2021
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Протестиращи в Черна гора срещу интронизацията на митрополит Йоаникий и посещението на сръбския патриарх Порфирий пробиха полицейския кордон на входа на град Цетине и покриха пътя с камъни, съобщава Националната телевизия.

Интронизацията в манастира "Рождество на Пресвета Богородица" в Цетине, планирана за 5 септември, предизвика недоволство сред националистическите среди на Черна гора.

Движението, наричащо себе си „комити“, многократно е провеждало протестни акции пред съоръженията на СПЦ, чието духовенство те смятат за проводници на просръбската политика в Черна гора.

За да избегнат инциденти по време на церемонията, ръководството на църквата отказа да покани вярващи в манастира. Тържествената среща на сръбския патриарх Порфирий е насрочена за тази вечер пред катедралния храм „Възкресение Христово“ в Подгорица.

„Група граждани пробиха полицейски кордон на околовръстния път на входа на Цетине и разпръснаха камъни по него... След това беше пробит кордона на пожарната, полицията използва специални средства“, съобщи телевизионният канал, който също публикува видео от инцидента.

Премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич в специално обръщение призова гражданите да не се поддават на провокации на "политически и престъпни структури" по време на интронирането.

Черногорският съвет за национална сигурност, ръководен от премиера, в петък издаде инструкции към разузнавателните служби и службите за сигурност "с цел засилване на координацията за поддържане на конституционния ред и защита на конституционните права и свободи на гражданите".

Черногорското министерство на вътрешните работи съобщи за ареста на четирима жители на Никшич, в чиято кола полицията е открила 10 грама кокаин, 7,65 мм пистолет с 13 патрона, шест защитни маски, три кутии с лютив спрей, дървена бухалка, 62 метални топки и тениски със символи. Задържаните признаха, че отиват на предстоящия протестен митинг в Цетине. Днес протестиращите започнаха да се събират там, полицията постави бариери пред манастира и две бронирани машини.

Министерството на вътрешните работи на Черна гора и сръбските власти многократно са изразявали опасения за сигурността по време на предстоящите църковни събития.

Министърът на вътрешните работи на републиката Сергей Секулович посочи възможна радикализация на ситуацията в Цетине на 5 септември. Над 1800 полицаи са разположени за предотвратяване на инциденти на събитието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Илиев ще продължи кариерата си в Динамо (Букурещ)
Пламен Илиев ще продължи кариерата си в Динамо (Букурещ)
ФИФА ще разследва действията на унгарските фенове срещу Англия
ФИФА ще разследва действията на унгарските фенове срещу Англия