Проучване на Ройтерс: Защо не се спазват мерките срещу коронавируса?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:15, 13.08.2020
Чете се за: 01:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

На фона на пореден скок на случаите на Covid-19 с антирекорди в Испания, Франция, Гърция - проучване на Ройтерс потърси основните причини, които карат хората да не спазват мерките за ограничаване на вируса.

Индивидуалъзмът е един от важните фактори, които подтикват към нарушаване на правилата. Според проучването неспазването на мерките е характерно повече за политически разделените общества. Учените обясняват нарушаването на социалната дистанция и със силния инстинкт за общуване, който е част от човешката природа.

Без цигари по улиците в Галисия. От днес в испанската провинция е забранено да се пуши и в заведения на открито, които не могат да гарантират двуметрова дистанция.

Средно с 1500 заразени на ден Испания влиза във втората вълна на Covid-19. Огнищата там вече са над 650. Пик на заразените отчитат и във Франция.

Оливие Веран, министър на здравеопазването на Франция: Видимо е , че сега пациентите са по-млади, между 20 и 40 годишни. Просто възрастните продължават да се пазят.

Защо някои хора не обръщат внимание на Covid-19, защо някои страни са по-уязвими от други и защо някои нации са по-склонни да нарушават наложените мерки? С настъпването на втората вълна учените се опитват да намерят правилните отговори.

Джей Ван Бевъл, преподавател в Университета в Ню Йорк: Телата ни, мозъците ни, са конструирани да общуват. А пандемията убива този инстинкт. Огнищата много ясно показват това. Те се разпространяват на места, където хората не могат да преодолеят желанието за социална или групова връзка.

Според Джей Ван Бевъл, участвал в проучването на Ройтерс, неспазването на мерките е характерно за общества с ясно политическо разделение.

Джей Ван Бевъл: Политическият фактор е много важен. Особено за Съединените щати и други поляризирани страни. В такива държави обикновено има две групи, които правят точно противоположни неща.

Обществените характеристики също диктуват поведението по време на Covid-19.

Джей Ван Бевъл: В страни като Съединените щати, Великобритания и Канада индивидуализмът е силно изразен. На тези места хората са по-склони да нарушават правилата. Докато в държавите в Източна Азия хората правят това, което е най-добро за групата.

Оптимизмът и страхът могат да се окажат унищожителни, предупреждава Джей Ван Бевъл. В очакване на втората вълна той препоръчва да не се прекалява нито с едното, нито с другото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ток за близо 2,5 млн. лв са откраднали в Кюстендил
Ток за близо 2,5 млн. лв са откраднали в Кюстендил
Протестиращите във Варна блокираха движението по Аспаруховия мост
Протестиращите във Варна блокираха движението по Аспаруховия мост