НОВИНИ

Разбиха търговски павилиони пред археологическия комплекс Перперикон

разбити търговски павилиони осъмна археологическият комплекс перперикон
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:26, 02.08.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Разбити са сергии на пет от шестте търговски павилиона на паркинга в подножието на археологическия комплекс Перперикон.

Пострадалите наематели казват, че преди този случай е имало посегателства, изразяващи се в разбити врати на павилиони, но без съществени кражби. За първи път от повече от десетилетие има поражения в такъв размер, посочват търговци.

Двама са задържани за разбитите павилиони пред Перперикон

Сигналът за изпочупените маси е подаден в 7.40 часа, коментираха от пресцентъра на полицията в Кърджали. Дежурна оперативна група извършва оглед на мястото, за да се изясни какво точно се е случило и какво е причинило изпочупването на дървените съоръжения. По случая работи разследващ полицай.

Според потърпевшите наематели автомобил се е врязал в сергиите. Идвайки тази сутрин, са видели части от автомобил сред изпочупените сергии. Според тях става въпрос за инцидент вследствие на гонка или т.нар. дрифтове, каквито и преди са се случвали на паркинга в подножието на археологическия комплекс. Досега обаче не е имало поражения, посочват още те.

По думите на археолога проф. Николай Овчаров, който също е видял изпочупените сергии за сувенири, камери и охрана на археологическия комплекс към момента няма. По проект трябва да има, но инцидентът се случва точно преди тяхното поставяне и назначаването на охранители.

"Случило се е, каквото се е случило. Лошото е, че в момента се излагаме пред света. В момента е най-наситеният период на Перперикон, като само вчера са минали над 1000 човека. Това, което днес ще видят посетителите, които вече идват са разрушени павилиони“, каза още Овчаров.

Освен поставянето на камери и охрана, наемателите на павилионите предлагат и поставянето на бариера преди паркинга, в подножието на археологическия комплекс, за да се ограничи достъпът на автомобили в тъмните часове на денонощието, когато се случват гонки и дрифтове.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родителите на удареното от мълния дете благодарят на лекарите: Възстановява се много добре
Родителите на удареното от мълния дете благодарят на лекарите: Възстановява се много добре
Изабелла Шиникова победи №4 в схемата на турнир в Барселона, с Лия Каратанчева продължават на двойки
Изабелла Шиникова победи №4 в схемата на турнир в Барселона, с Лия Каратанчева продължават на двойки