НОВИНИ

"Референдум": Какви сметки за отопление очакват потребителите през зимата?

живо референдум скочат сметките отопление зимата
bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 01.11.2022
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

С колко ще скочат сметките ни за отопление през зимата и кой е най-евтиният вариант? В студиото на "Референдум" по темата дискутираха икономистът Георги Ангелов, енергийните експерти Иван Хиновски, Теодора Пенева и проф. Валентин Колев.

Кой колко ще плаща?

Експертите се обединиха около мнението, че всички видове отопление са поскъпнали, като най-драстично е увеличението при дървата и пелетите. По думите им най-евтино би било отоплението на ток и то само, ако за целта се използват енергийно ефективни уреди.

В специалното социологическо проучване за "Референдум" от "Алфа Рисърч" питат потребителите с колко очакват да поскъпнат сметките им през зимата:

  • Отопляващите се на електричество са поляризирани: 49% от тях смятат, че ще плащат с до 20 на сто по-скъпо, други 39% се подготвят за до 50% по-високи сметки.
  • Потребителите на парно и природен газ пресмятат увеличение между 20 и 50%.
  • Най-драматично поскъпване очакват хората, отопляващи се на твърди горива. Повече от половината смятат, че сметките им ще се увеличат над 50%.

Електричество

Според проф. Валентин Колев потребителите, които са се прехвърлили от газ на ток, няма да усетят особена разлика.

"Мисля, че трябва да се отнесат цените на енергийните ресурси към миналогодишния период. В това отношение най-голямо увеличение се наблюдава в цените на газа и дървесината", коментира той.

Иван Хиновски му опонира, че има изключително точни данни към днешните цени.

"Най-евтиното отопление в момента е с инвертрони и супер-инверторни климатици, което се конкурира с отоплението на дърва и въглища, въпреки цените им", каза той.

Дори АЕЦ "Белене" да беше завършена, това нямаше да се отрази върху цените на електричеството, категорични са експертите. Според Георги Ангелов цената дори би била по-висока заради изплащането на кредитите и инвестициите в централата.

Газ

Според проф. Валентин Колев проблем с коригирането на цените на газа има още от лятото, а определената от КЕВР днес цена за ноември не е реалистична.

"123 лв. за природен газ е на ниво "Булгаргаз", но когато отиде при енергодружествата ще се увеличи заради таксите и ще стане над 200 лв. на мегаватчас за крайните потребители", каза той.

На едно жилище 80 - 100 квадрата му трябват от 2 до 3 мегаватчаса на месец, за да се отоплява, уточни той и препоръча потребителите на газ да използват термопомпи за по-малки разходи.

Дърва и пелети

Драстичното поскъпване на дървата и пелетите се дължат както на транспортните разходи и поскъпването на промишления ток, така и на свръхтърсенето.

"Много хора се уплашиха от високата цена на газа, което предизвика свръхтърсене на пелети. Аз самият ползвам пелети - купих ги през август и ги купих на 700 лв. Някои потребители чакат до ноември, за да си купят", каза проф. Колев.

Иван Хиновски посочи, че държавата не полага никакви усилия да защитава потребителите, защото има безконтролен износ на пелети в ЕС, където цените са тройно по-големи.

Според експертите допълнителната еднократна помощ от 400 лева, която МС одобри днес няма да разреши енергийния проблем.

"Фактът, че втора година подред трябва да се отпуска еднократна енергийна помощ говори, че проблемът е сериозен и че това е едно временно решение. 90% от получателите на тази помощ се отопляват на дърва и въглища - те са най-голямата група и са най-засегнати", коментира Теодора Пенева.

Гледайте цялата дискусия в "Референдум"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров трябваше да спечели два тайбрека, за да стартира с победа в Париж
Григор Димитров трябваше да спечели два тайбрека, за да стартира с победа в Париж
Трети български културен клуб в Северна Македония няма да бъде регистриран
Трети български културен клуб в Северна Македония няма да бъде регистриран